Ob letošnjem Dnevu državnosti  si je v Litiji množica obiskovalcev ogledala odlično izpeljano razstavo govedi rjave, lisaste in črno-bele pasme ter domače avtohtone pasme cike, ki sta jo organizirali  Govedorejsko društvo Litija in Živinorejsko društvo Zagorje.

foto: Damir K

Kot soorganizatorji so ob Kmetijsko gozdarskem zavodu Ljubljana sodelovale še zadruge KGZ Litija, KZ Trebnje in KZ Izlake. Prireditev so podprle tri zasavske občine: Litija, Šmartno pri Litiji in Zagorje ob Savi.

Celodnevno dogajanje so spremljali številni obiskovalci iz vse Slovenije in ogledali so si lahko okrog 80 kravic, ki so bile urejene on očiščene, tudi s poudarki na najmanjših podrobnostih, kot so na primer grivice nad vratov. Ob razstavi krav molznic so se predstavili tudi konjerejci, kar pa je dodatno popestrilo že tako zanimivo in edinstveno prireditev praktično sredi mesta Litija.

Prireditve so se udeležili tudi župani Občine Litije g. Franci Rokavec, Občine Šmartno pri Litiji g. Rajko Meserko in Občine Zagorje ob Savi g. Matjaž Švagan, ki so šampionkam obesili zlate zvonove.

Med drugim se je prireditve udeležil tudi poslanec Državnega zbora Republike Slovenije Boris Doblekar, ki je bil tudi eden izmed podeljevalcev nagrad za izjemne dosežke govedorejcev.

Poslanec Boris Doblekar:

»Počaščen sem, da sem bil s strani organizatorjev povabljen na tako pomembno prireditev v Srcu Slovenije. Izjemno sem vesel, da se je te čudovite in odlično organizirane prireditve udeležilo tolikšno število obiskovalcev iz vse Slovenije, kar je bil tudi namen organizatorjev. Lahko smo videli fantastične dosežke in presežke naših kmetovalcev. Še najbolj pa me veseli tako številčna prisotnost mladih govedorejcev, ki imajo in znajo kaj pokazati. Je pa treba še marsikaj postoriti tudi na nivoju države, da se pomaga kmetijstvu in razvoju podeželja.«