Izpadli hrastniški županski kandidati pred drugim krogom podprli Funkla

Hrastniški županski kandidati, ki so v prvem krogu lokalnih volitev izpadli iz boja za položaj, bodo v drugem krogu podprli kandidata liste Naš Hrastnik Marka Funkla, ki je v prvem krogu prejel 23,1 odstotka podpore. Pomeril se bo s kandidatom liste Za našo dolino Janijem Medveškom, ki so mu volivci v prvem krogu namenili 32,8 odstotka glasov.

Kot je povedal Funkl, je z vsemi petimi izpadlimi kandidati iz prvega kroga dosegel dogovor o podpori ter sklenil koalicijo, ki ima tudi večino v hrastniškem občinskem svetu. V široki podpori vidi največjo prednost pred protikandidatom. “Tudi sicer je moja velika prednost, da sem neobremenjen in moja lista predstavlja spremembo v občinski strukturi po 16 letih vodenja občine. V drugem krogu pričakujem zmago,” je dejal Funkl. Zavzema se za več komunikacije, v naslednjih štirih letih pa napoveduje gradnjo novih občinskih stanovanj, kjer bodo imele prednost mlade družine. Do izgradnje doma za starejše občane bi uredil center za starejše, zvišal bi sredstva, namenjena za kulturo, za področje turizma pa bi pripravil osrednjo strategijo.

Protikandidat Medvešek je pred drugim krogom spomnil, da so mu v prvem krogu volivci namenili največ glasov. “Moja prednost je, da za mano stoji ekipa z vizijo, znanjem, izkušnjami in iskreno voljo delati najboljše v dobro naše občine. Naš program je ambiciozen, a realen, saj ne maram praznih obljub,” je pojasnil. Ob kritikah, češ da je del starih elit in da ni za spremembe, odgovarja, da mirno lahko trdi, da mu je še kako mar za skupno prihodnost, saj si je v hrastniški dolini ustvaril dom in družino. Njegova lista je na tokratnih volitvah dobila štiri občinske svetnike, prav toliko kot Funklova.

Tudi Medvešek sicer v nedeljo pričakuje zmago. V primeru izvolitve za župana napoveduje učinkovitejše črpanje evropskih sredstev, zgradil bi industrijske cone ob Steklarni Hrastnik in Tovarni kemičnih izdelkov Hrastnik. Poleg tega namerava ustvariti pogoje za ustanovitev podjetniškega inkubatorja, obnovil bi tudi hrastniško tržnico.

Funkla so pred drugim krogom podprli Franc Bokal, ki je kandidiral na listi Združene levice, Gregor Pajić (lista Gregorja Pajića), Božo Majcen (lista Srečno, Hrastnik), Vojka Šergan (SMC) in Darko Šrenk (SPS). Večina jih je poudarila njegovo povezovalnost.

Kot je pojasnil Bokal, ga podpira tudi zato, ker verjame njegovim obljubam o večji transparentnosti občinskih zadev in pristnejši komunikaciji z občani Hrastnika, kar naj bi v zadnjih osmih letih pokazal s svojim delom v občinskem svetu. Njegove svetniške izkušnje je izpostavil tudi Majcen. Pajić ga med drugim podpira zaradi odprtosti za različna mišljenja in usmerjenosti k skupnim ciljem. Šerganova je poudarila, da Hrastnik potrebuje spremembe v načinu vodenja, pri kandidatu pa izpostavlja pripravljenost na sodelovanje v prid občine in demokratičnost.