V sredo 22. maja je poslanec DZ RS g. Boris Doblekar, kot je dejal za Naše Zasavje, zaradi po njegovem mnenju izrednih razmer, v izjemno kratkem času pred Zdravstveni dom Litija povabil župana iz obeh občin; Litije in Šmartnega pri Litiji, ki sta se znašli pred namero države v poseg na področje njihove nujne medicinske pomoči in dežurnega oziroma urgentnega zdravnika.

 

Poslanec DZ RS Boris Doblekar: “Takoj, ko mi je prišlo na ušesa, kaj država pripravlja za Zdravstveni dom Litija, sem pred ZD Litija nemudoma sklical vse najpomembnejše ljudi vodstva občin, ZD Litija in stroke, za takojšen upor.” Kot občan, občinski svetnik in poslanec je odločno proti slabšanju kvalitete zdravstvene oskrbe v obeh občinah, je dodal med drugim ter poudaril, da urgence ne dajo nikomur. Njegovemu kriznemu sklicu so se odzvali vsi; župana obeh občin, Franci Rokavec in Rajko Meserko, direktorica Zdravstvenega doma Litija dr. Jožefa Kežar in vodja NMP dr. Klemen Lipovšek ter dr. Alenka Forte, ki je s tematiko zelo dobro seznanjena, saj se kot predsednica pri strokovnem svetu Slovenske demokratske stranke za zdravstvo med drugim poglobljeno ukvarja tudi s predlogi države za reorganizacijo zdravstva, nad katerimi pa je kot zdravnica in predsednica strokovnega sveta šokirana ter zgrožena nad namero države in kot je še pojasnila, bo storila vse, da se za tako veliki občini kaj takega ne bo zgodilo.

Dr. Alenka Forte: “Tako pomembne stvari, kot sta nujna medicinska pomoč in zdravstveni sistem, se ne moreta dirigirati in spreminjati s pilotnimi iz pisarn nekih inštitucij!” Direktorica ZD Litija dr. Jožefa Kežar: “Ukinjena bo urgentna ambulanta, urgentni zdravnik na terenu podnevi in ponoči. Našo NMP nameravajo zmanjšati na delo hišnih obiskov zdravnikov po celem Zasavju. Obe občini sta veliki 316 kvadratnih kilometrov in nujno potrebujeta urgentno ekipo.”

Vodja NMP v ZD Litija dr. Klemen Lipovšek: “Pripravljen pilotni projekt ne stoji na trdnih strokovnih temeljih. Takšna oskrba, kot je zamišljena bi poslabšala dostopnost do bolniške oskrbe.” Oba župana sta jasno izrazila zaskrbljenost nad namero države in v celoti podpirata direktorico zdravstvenega doma dr. Kežarjevo pri prizadevanju, da ostane nujna medicinska pomoč v obstoječi obliki in pa da se jo še nadgradi. Oba župana sta tudi sopodpisnika protestne note ministrstvu in Zdravniški zbornici.

Zdravnica dr. Alenka Forte: “Ukinjanje nujne medicinske pomoči na tako velikem območju je popolna norost. Podpiram lokalna župana in strokovne kolege, obseg NMP se na območju Litije in Šmartnega ne sme zmanjšati, saj bi to ogrozilo varnost in strokovne standarde, predvsem pa bi resno ogrozilo zdravstveno varstvo ljudi, ki živijo na tem območju. Od kod in kako dolgo se bo vozil rešilec na Gobnik ali Kostrevnico?!”