Danes je ena od slovenskih televizij gostila predsednika vlade, Janeza Janšo, tokrat v družbi svoje boljše polovice, Urške Bačovnik Janša. Pogovor se ni nanašal na politične teme, pač pa je predstavil premierjevo osebno, družinsko plat.

Janez Janša se spominja otroštva , ki ga je preživel ob knjigah – takrat je bilo branje edini pobeg v domišljijski svet. Še vedno rad bere – sprosti ga čtivo s področja antične zgodovine, čeprav poleg klasičnih knjig veliko bere tudi s pomočjo elektronskega bralnika. Tudi sam je napisal kar nekaj knjig – po mnenju soproge je njegova najboljša knjiga roman Noriško kraljestvo.

Oba se še dobro spominjata svojih študentskih let – Urška je med študijem medicine prebivala v študentskem domu in pridno opravljala izpite, on je poleg študija iz obramboslovja še delal, v spominu pa so mu še vedno ostale ure, ki jih je preživel na vlaku.

Zakonca Janša sta v pogovorni oddaji spregovorila tudi o njuni skupni ljubezni do gora in plezanja. V gorah sta se tudi spoznala – Loška stena jima bo za vedno ostala v spominu. Tudi poročila sta se v objemu gora – svoj “da” sta dahnila Drežnici nad Kobaridom, medene tedne pa sta preživela na bivakiranju pod Rombonom in kasneje šla še na plezalno turo v Grčijo. Sedaj je zaradi njunih delovnih obveznosti časa za gore bolj malo. Predsednik si še vedno vsako jutro vzame čas za sprehod, ostajajo pa še želje po kakšnem bolj zahtevnem skupnem trekingu.

Svoja fanta vzgajata s čutom za pravičnost in spoštljivim odnosom do vseh.

Beseda je seveda nanesla tudi na temo, mimo katere v teh časih ne moremo – na covid-19. Zakonca Janša sta povedala, da je covid-19 vplival tudi na njihovo družino – manj imajo časa zase, več je omejitev in tako kot vsi si želijo, da bi bilo tega čim prej konec.  Premier je povedal tudi, da ceni mnenje svoje soproge glede covid-a, ki jih je kot zdravnica dobila v središču dogajanja – v bolnišnici.

Pogovor so zaključili z željami za leto, ki prihaja – predsednik Janša je dejal, da v letu 2022 želi veliko zdravja, da bi premagali virus in spet zaživeli normalno, njegova soproga pa je dodala, da je življenje potovanje brez zemljevida in tako naj tudi ostane.