Včeraj se je premier Janez Janša udeležil 30. Ekonomskega foruma v Karpaczu na Poljskem. Na največji tovrstni konferenci v srednji in vzhodni Evropi, ki jo tradicionalno organizirajo v mesecu septembru in se je vsako leto udeleži več kot štiri tisoč političnih, gospodarskih in družbenih voditeljev iz več kot 60 držav Evrope, Azije in Amerike, je Janša govoril o okrevanju po pandemiji covid-19.

“V Evropi vidim dva procesa: preoblikovanje evropskega gospodarstva ter krepitev odpornosti. Vloga Slovenije pri tem bo velika. Pandemija je resen izziv, tako za nas manjše kot tudi za večje evropske države. Upam, da bodo s cepljenjem težave kmalu rešene. Prav tako upam, da je letošnje leto zadnje, ko moramo porabiti toliko truda za spopadanje z pandemijo,” je povedal Janša. Povedal je tudi da je ravno Srednja Evropa, kamor spada tudi Slovenija, osrednji del našega kontinenta, tako v gospodarskem kot vrednotnem smislu in je zato močna sredna Evropa ključnega pomena zato, da je močna tudi Evropska unija.

Premier Janša je na forumu prejel tudi nagrado za osebnost leta 2020 v Srednji in Vzhodni Evropi. Nagrado, ki jo že od leta 1999 podeljuje programski svet Ekonomskega foruma, ki ga sestavlja vrsta uglednih posameznikov iz politike in gospodarstva, so prejeli tudi Viktor Orban, Jose Manuel Barroso, Jerzy Buzek, Vaclav Havel in Janez Pavel II.