Danes zjutraj ob 6.24 smo tudi v Zasavju čutili, da se tresejo tla.

 

O močnem potresu z magnitudo 5,3 in epicentrom 8 kilometrov severovzhodno iz Zagreba sporočajo iz evropskega sredozemskega seizmološkega centra (EMSC). Prvi potresni sunek je povzročil precej gmotne škode- deloma je porušenih več stavb in močno poškodovanih veliko avtomobilov, potres pa ni prizanesel niti zvoniku mestne katedrale. Žal pa hrvaški portal 24sata.hr poroča tudi o smrtni žrtvi.

Ob 7.uri je hrvaško prestolnico stresel še močan popotresni sunek z magnitudo 5,0, naslednji popotresni sunek ob 7.42 pa je bil k sreči bolj šibek.

Ljudje so tako iz hiš zbežali ven, kjer pa jih ogroža nevarnost okužbe s koronavirusom. Hrvaška vlada zato opozarja meščane, da naj na ulici ne stojijo preblizu eden drugega.  V večjem delu mesta so ostali tudi brez vode in elektrike.

Potres so prvih podatkih zaznali prebivalci celotne Slovenije.

Najbolj so potres čutili v okolici Dobove, od koder poročajo o glasnem bobnenju, tresenju tal, s polic pa so padali razni predmeti. Z Ministrstva za infrastrukturo sporočajo tudi, da zaradi jutranjega potresa preventivno pregledujejo sisteme in opremo v Nuklearni elektrarni Krško, vendar doslej ni bilo vplivov na okolje, zato tako NEK kot tudi hidroelektrarne delujejo s polno močjo.