Kljub temu, da je današnji ponedeljek še prazničen, bo svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje danes odločala o morebitnih spremembah pri vladnem semaforju sproščanja ukrepov glede na epidemiološko stanje v državi. V skupini so namreč razmišljali, ali bi katerega od omejitvenih ukrepov, ki velja za neko fazo epidemije, lahko prestavili v skupino druge “barve”. In o tem bodo razpravljali danes pozno zvečer, o njihovi odločitvi pa bomo lahko slišali jutri.

Z omejitvenimi ukrepi, ki so 1. aprila “zaprli” državo in bodo v veljavi do ponedeljka, 12. aprila, se je pri mnogih porodilo tudi vprašanje, kaj pa bo veljalo po 11. aprilu. Minister Poklukar je napovedal, da naj bi po tem datumu veljali ukrepi v skladu z vladnim semaforjem ter da bi lahko medtem omenjeni semafor prevetrili.

Trenutni semafor je razdeljen na pet skupin, glavna kriterija skupin sta sedemdnevno povprečje števila okuženih in število hospitaliziranih bolnikov s covid-19.

Da je regija v črni fazi, govorimo takrat, ko je hospitaliziranih več kot 1.200 covidnih bolnikov in ko sedemdnevno povprečje okužb na dan znaša več kot 1.350. Takrat veljajo vsi ukrepi za omejitev novega koronavirusa – prepovedano je prehajanje občinskih meja, omejeno je gibanje posameznikov, pa tudi prodaja blaga in storitev končnemu potrošniku.

V rdeči fazi se ukrepi sproščajo glede na stanje v posameznih regijah. Odprejo vrtci in šole prve triade po programu C, študenti lahko obiskujejo nujne laboratorijske vaje, odprejo se muzeji, knjižnice in galerije, dovoljene so brezkontaktne športne aktivnosti na prostem ter individualna vadba in vadba družin, svojo dejavnost lahko opravljajo avtomehanične in podobne servisne dejavnosti ter nekatere trgovine, odprta pa so tudi smučišča.

Za oranžno fazo moramo doseči sedemdnevno povprečje, ko je število okuženih in število hospitaliziranih covidnih bolnikov nižje od 1000. Takrat se odprejo šole tudi za preostale razrede osnovne šole in zaključne letnike srednje šole po programu C, na fakultetah potekajo izpiti in seminarji v skupinah do deset ljudi. Odprejo se še nekatere ostale servisne dejavnosti in trgovine. Odpravi se prepoved prehajanja občinskih meja, dovoljeno pa je zbiranje do deset oseb.

Ko dosežemo sedemdnevno povprečje manj kot 600 okuženih in manj kot 500 hospitaliziranih bolnikov, regija preide v rumeno fazo. Takrat se prekine šolanje na daljavo tudi za ostale razrede srednjih šol, na fakultetah se ponovno pričnejo študijske obveznosti, svoja vrata spet odprejo dijaški in študentski domovi, sprostijo se preostale servisne dejavnosti, ukine pa se tudi prepoved gibanja v nočnem času v celi državi oz. po regijah.

Zeleno fazo pa dosežemo takrat, ko je sedemdnevno povprečje manj kot 300 okuženih in se odpravijo vse omejitve po vsej državi (razen obratovanja barov in diskotek).

Kaj bo semafor narekoval po novem, bomo izvedeli v prihodnjih dneh. Danes pa po aktualnih podatkih za včerajšnji velikonočni dan do 24h kaže takole:

Dnevno potrjene okužbe 283
Hospitalizirani 557
Osebe na intenzivni negi 126
7-dnevno povprečje potrjenih okužb 1.058