Na najvišji slovenski planinski postojanki, na Kredarici se je pred dnevi zgodil incident, ko je skupina protivladnih protestnikov obstopila in zmerjala družbo planincev. Med njimi sta bila tudi predsednik vlade Janez Janša in minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Protestniki so Janši in Hojsu namenili več kritičnih, nekateri pa tudi žaljivih besed. Predsedniku vlade so – med drugim – očitali, da je ukradel demokracijo, in ga provocirali z vprašanjem, kaj bo povedal ljudem, ki so mu z zavrnitvijo novele zakona o vodah na referendumu izrekli nezaupnico.  Predsednik Janša na provokativna vprašanja ni odgovarjal, po nekaj besedah, ki jih je s protestniki spregovoril minister Hojs, pa sta premier in minister odšla. Posnetek “pogumnih” govorcev izpred Triglavskega doma je prav hitro zaokrožil po medijih in spletu.

In ker ima vsaka medalja dve plati, obstaja tudi druga plat dogodka izpod Triglava. “Slišal sem cirkus in stopil ven. Pred tem sploh nisem vedel, da sta predsednik vlade in notranji minister tukaj. Šokiran sem bil nad tem, kar se je tu dogajalo. Skrajno neprimerno,” je dogodek opisal Jože Senica, meteorolog Agencije za okolje (Arso). Senica, ki je bil prisoten pri verbalnem obračunavanju, meni, da tovrstno obnašanje in komuniciranje ni primerno in ne spada v politični prostor, pa ne glede na to, za premierja iz katere koli politične strani gre.

Njegovo izjavo si lahko pogledate v tem posnetku:

 

Kot je razvidno iz objav predsednika Janše na omrežju Twitter, je bila v hribih prisotna tudi madžarska ministrica za družinske zadeve in podpredsednica stranke Fidesz  Katalina Novák. Verjetno ji je dogodek – pa čeprav morda ni razumela vsake izrečene besede – pustil edinstven pečat o našem narodu ter spoštljivosti do predsednika države.

Zato lahko rečemo, da bi bil že čas, da se sprejme predlog notranjega ministrstva, da bi bili tisti, ki bi vpili ali se nedostojno vedli do predstavnikov države ali njihovih bližnjih, kaznovani z globo. Morda bo kazen razlog za nadaljnji kulturni dialog.