V Sloveniji je 31. oktober dan reformacije, praznik in dela prost dan, ki obuja spomin na versko, politično in kulturno gibanje v 16. stoletju. Slovenci hkrati obeležujemo rojstvo slovenskega knjižnega jezika in se spominjamo Trubarja. Sredini osrednji proslavi danes sledita osrednje bogoslužje ob dnevu reformacije in prireditev v Rašici.

 

Reformacija kot versko, kulturno in politično gibanje se je začela 31. oktobra 1517, ko je nemški menih in profesor za biblijsko teologijo Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu obesil 95 tez, v katerih je zahteval prenovo Cerkve.

Reformatorske ideje so se s pomočjo tiska po Evropi širile kot požar in hitro prišle tudi do slovenskih dežel. Tu je Luthrovo prakso nadaljeval Primož Trubar, ki je Kranjce, Štajerce, Prekmurce, Korošce in Primorce nagovoril z “moji lubi Slovenci” in podpisal prvo slovensko tiskano knjigo Katekizem (1550) ter istega leta še Abecednik. Da bodo Slovenci lahko brali sveto pismo v maternem jeziku, bo mnoge treba šele naučiti brati, se je zavedal Trubar. Tako so bili postavljeni temelji slovenskega knjižnega jezika.

To je pomembno vplivalo na razvoj književnosti v ljudskih jezikih, tudi na slovensko književnost. V tem času je nastala prva knjiga v slovenskem jeziku – Katekizem, ki jo je napisal Primož Trubar, s tem je slovenščina postala knjižni jezik.

V Sloveniji je dan reformacije praznik od leta 1992.