Pred vrati sta črni petek in spletni ponedeljek, sledili bodo nakupi ob božično-novoletnih praznikih. Popusti in druge ugodnosti so v tem času za potrošnike še posebej mamljivi, da se nakupi na spletu ne bi končali z razočaranjem, pa so v nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT pripravili nekaj nasvetov.

“Pred nakupom v spletni trgovini si vzemite nekaj časa in spletno trgovino, v kateri želite kupovati, tudi preverite,” svetujejo v SI-CERT. Znakov, ki kažejo na to, da je spletna trgovina lažna, je več.

Najprej velja preveriti cene. Čeprav je čas visokih popustov, pa ponujanje izdelkov priznanih blagovnih znamk po smešno nizki ceni pomeni veliko verjetnost, da gre za ponaredek ali pa za lažno spletno trgovino. “To pomeni, da boste samo plačali, prejeli pa ničesar,” so sporočili iz SI-CERT.

Potrošniki naj bodo previdni tudi v primeru, da je vse blago na zalogi, dostava je brezplačna po vsem svetu. Če nakupujemo pri uveljavljenem spletnem trgovcu, to morda niti ne bi bilo sumljivo, je pa spletna trgovina zelo verjetno lažna, če poleg izredno visokih popustov obljublja še brezplačno dostavo.

Zato mora potrošnik nujno preveriti še nekaj podatkov. Kdo je trgovec? Kdo sploh stoji za spletno trgovino? Katero podjetje je to, kje ima sedež? Preverite, kako lahko stopite v stik s trgovcem! Je na voljo zgolj obrazec za sporočilo in nobenega drugega stika? Je telefonska številka izmišljena in ali je elektronski naslov od brezplačnega ponudnika?

Da nekaj ni v redu, je včasih mogoče sklepati tudi na podlagi podatkov o registraciji domene. Spletna trgovina se denimo hvali z dolgo tradicijo, domena pa je registrirana kakšen mesec nazaj ali pa je bil pri njeni registraciji uporabljen brezplačen elektronski naslov. Kje in kdaj je bila domena registrirana, je mogoče preveriti na spletni strani http://whois.domaintools.com/.

Potrošnikom, ki so spletno trgovino dobro preverili in se odločili za nakup, v SI-CERT svetujejo, naj pred vpisom podatkov s svoje plačilne kartice preverijo še, ali se v naslovni vrstici izpiše HTTPS. To namreč dokazuje, da gre za varno povezavo, da je torej prenos podatkov o kreditni kartici šifriran ter tako skrit pred očmi morebitnih vsiljivcev v omrežju.

vir: STA