Kako se s koronavirusom spopadajo v Zagorju – zasavski občini s trenutno največ okuženimi?

Glede na podatke covid sledilnika je največ okužb v Zasavju trenutno v Zagorju. 

 

Število okuženih narašča tudi v Domu starejših občanov Izlake – prejšnji teden je bilo v domu 66 okuženih (41 stanovalcev, 25 zaposlenih) in zato so rdečo cono iz župnišča preselili v 3. nadstropje doma, kjer imajo več prostora.

Kljub temu, da velik del okužb v Zagorju izvira iz doma starejših občanov, pa je veliko število okužb tudi med posamezniki, v družinah in drugih delovnih okoljih. Mnogi gredo namreč prehlajeni v službo, ljudje so zaradi dolgotrajnih ukrepov naveličani in se ne držijo navodil.

O tem, koga testirati, presodi osebni zdravnik in pacienta napoti na covid točko. Ker pa nekateri pacienti tajijo svoje zdravstveno stanje ali celo zavrnejo testiranje, mu osebni zdravnik napiše bolniško in odredi samoizolacijo, lahko pa primer prijavi zdravstveni inšpekciji.

Po podatkih ZD Zagorje je še vedno največ okužb in bolezenskih znakov med starejšimi ljudmi, se pa zgodi, da pride do težjega poteka bolezni tudi pri mlajši zdravi osebi. Bolezenski znaki lahko trajajo tudi tri tedne. Okuženih otrok zaenkrat ni bilo veliko. Dobra informacija pa je, da v Zagorju ne beležijo nobenega pacienta, ki bi prebolel covid oziroma imel okužbo z novim koronavirusom ter le-to dobil še enkrat.

V zagorskem zdravstvenem domu so se odločili še, da bodo pomagali pacientom z izposojo naprstnih oksimetrov; gre za prenosno napravico, ki ves čas preverja kisik v krvi. Kdo je tisti, ki potrebuje izposojo oksimetra, presodi zdravnik; pacient ga odnese domov, kjer spremlja nivo kisika v krvi in v primeru upada kisika pod določen nivo takoj odide na nadaljnje zdravljenje.