Včeraj smo obeležili 11. svetovni dan spanja, ki je letos potekal pod sloganom »Pridružite se svetu spanja in ohranite svoj ritem, da boste uživali v življenju«. S tokratnim sloganom želijo poudariti pomen notranjih ritmov telesa, mednarodna organizacija za spanje pa je ob tem izpostavila, da obstaja že skoraj 100 motenj spanja, ki jih je mogoče obvladati.

Letošnji slogan so navdihnili tudi trije ameriški znanstveniki Jeffrey Hall, Michael Rosbash in Michael Young, ki so za odkrivanje mehanizmov, ki poganjajo notranjo uro telesa, prejeli Nobelovo nagrado za fiziologijo in medicino lansko leto. Ugotovili so, da ohranjanje rednih notranjih ritmov zmanjšuje tveganje za motnje spanja, motnje duševnega zdravja in kroničnih zdravstvenih težav, kot sta debelost in sladkorna bolezen, so ob svetovnem dnevu spanja zapisali na spletni strani mednarodne organizacije za spanje (World Sleep Society).

Notranji; dnevno-nočni oziroma cirkadiani ritmi telesa so biološki ritmi, ki so značilni za živa bitja in se nanašajo na ciklične procese in dogodke v telesu, kot so na primer ritmi v hormonih in telesni temperaturi. Z ritmi, ki delujejo pod nadzorom mehanizma, znanim kot biološka ura, pa se organizmi prilagajajo na okolje. Ciklični procesi, med katerimi so biokemijski, fiziološki in vedenjski, se zvrtijo v 24 urah in približno skladno z menjavo dneva in noči.

Spanje je tako kot prehranjevanje temeljna potreba ljudi, kakovosten spanec pa je ključnega pomena za naše zdravje in dobro počutje. Po ocenah organizacije pa še vedno 35 odstotkov prebivalcev meni, da ne spi dovolj. Vsako leto se tudi poškoduje 71.000 ljudi ravno zaradi nesreč, povezanih s spanjem. V takšnih nesrečah prav tako vsako leto umre 1550 ljudi.

Po navedbah mednarodne organizacije za spanje je do sedaj znanih že skoraj 100 motenj spanja, katerih večino je mogoče obvladati s pomočjo specialistov. Motnje spanja bremenijo posameznike in družbo ter predstavljajo resen javnozdravstveni problem.

Motnje spanja namreč vplivajo na razpoloženje oseb, na njihove zmožnosti opravljanja vsakodnevnih aktivnosti in njihovo komunikacijo, posledično pa negativno vplivajo tudi na družinsko življenje in odnose, so med drugim zapisali na spletni strani organizacije.

Poleg tega so tudi poudarili, da so posamezniki, ki spijo celo noč brez prekinitev, manj izpostavljeni tveganjem za visok krvni pritisk, sladkorno ali druge kronične bolezni.

Svetovni dan spanja vsako leto vse od leta 2007 poziva k dejanjem, ki naslavljajo pomembna vprašanja, povezana s spanjem. Dan je namenjen predvsem seznanjanju s številnimi spalnimi težavami in njihovimi posledicami, opozarja pa tudi na pomembnost kakovostnega spanca. Dan se vsako leto obeležuje v petek, in sicer pred spomladanskim ekvinokcijem – enakonočjem.