V Kranju je pretekli teden potekalo zimsko državno prvenstvo v plavanju za kadete, mladince in člane, kjer je med 420 plavalci nastopilo tudi 7 plavalcev trboveljskega plavalnega kluba. Tilen in Žiga  Šintler, Tim Dolanc ter Daša Krajnc so nastopili le v smislu preverjanja svoje forme; žal za resnejšo pripravo na to prvenstvo niso imeli dovolj časa, saj je bilo prvenstvo prestavljeno iz predvidenega februarja 2022 na predbožični čas. Taj Zupančič, Brina Rozina in Sara Isaković pa so z načrtnim delom v predtekmovalnem obdobju dokazali, da trud in čas preživet na treningih ni bil zaman.

 

V štirih dneh tekmovanj  se najbolj izkazal Taj Zupančič, ki si je kljub mladosti (mlajši letnik pri kadetih) priplaval finala v disciplinah 100 m mešano, 200 m mešano, 400 m mešano in 200 m delfin ter na presenečenje vseh osvojil tretje mesto na 200 in 400 metrov mešano, v disciplini 200 metrov delfin pa je osvojil nehvaležno četrto mesto. Z vsemi popravljenimi osebnimi rekordi in na treningih brez primernega sparing partnerja, je s pristopom in željo ugnal večje in starejše nasprotnike in prvič priplaval do rezultata, ki je vreden 500 točk, za kar mu gredo vse čestitke. Solidno sta plavali tudi obe dekleti Brina in Sara, ki sta popravljali svoje osebne rekorde, vendar se v tako močni  konkurenci iz plavalnih centrov, Ljubljane, Maribora in Kranja, nista mogli kosati z najboljšimi plavalkami Slovenije, ki imajo neprimerno boljše pogoje za treniranje.

Že prej omenjeni starejši plavalci, imajo različnih obveznosti, zaradi katerih ne morejo biti v polnem trenažnem procesu, pa vendar so po letu dni odmora ponovno opozorili nase in se uvrščali na rob finalnih nastopov. Predvsem brata Šintler sta na trenutke, torej po 50m, spomnila na zlate čase trboveljskega plavanja, a je to zlato po odplavanih 100-ih metrih kar zbledelo… V primeru, da bodo nadaljevali s treningom, se zopet  lahko nadejamo večjih uspehov. Prav gotovo se jim je z dosežki že pridružil Taj Zupančič.

V ljubljanskem Tivoliju, pa so se mlajše plavalke v soboto pomerile na  3. Razvojnem pokalu v kategoriji mlajših in starejših deklic. Ariana Agrež, Mojca Oberžan in Teja Zore v konkurenci leto starejših vrstnic sicer niso prišle do medalj, a se vseeno le –tem  zelo približale in s tem zopet opozorile nase. Bolj uspešne so bile najmlajše trboveljske plavalke – v kategoriji mlajših deklic je Pia Zore osvojila zlato medaljo na 200 m hrbtno, bron na 50 m prosto, ter četrto mesto na 100 m mešano, Špela Oberžan je razveselila z drugim mestom na 100 m delfin, Noemi Borišek in Inja Zupančič pa sta se uvrstili na rob osmerice.

Trboveljski plavalci nimajo ugodnih razmer za trening, pa vendar dosegajo resnično dobre uvrstitve v svoji konkurenci. Tudi v prazničnih dneh jih čakajo treningi, ki pa bodo po novem letu še bolj naporni, saj hrastniški bazen zapira vrata zaradi remonta in bodo zato trenirali v mariborskem bazenu Pristan.

 

Foto: Plavalni klub Rudar Trbovlje