V španski Tarragoni se te dni zaključujejo letošnje Sredozemske igre. Poleg svetovnega prvenstva v nogometu so te igre pritegnile največjo pozornost športnih navdušencev. Da gre res za izjemen športni dogodek govorijo naslednje številke: 10 dni tekmovanj, 4.000 športnikov iz 26 držav v 31 športih, 1.000 sodnikov in predstavnikov mednarodnih športnih zvez, 1.000 novinarjev iz celega sveta, 3.500 prostovoljcev in več kot 150.000 gledalcev. Slovenijo zastopa 91 športnic in 88 športnikov v 25 športnih panogah.

TEKMOVALCI KI SO ZASTOPALI SLOVENIJO V KARATEJU NA LETOŠNJIH SREDOZEMSKIH IGRAH

Tekmovanje v karateju je potekalo prejšnjo soboto in nedeljo. Nastopilo je 6 slovenskih karateistov in med njimi je bil tudi član našega kluba, Blaž Hribovšek, ki je tekmoval v kategoriji do 60 kilogramov. Dan pred nastopom si je na treningu rahlo poškodoval prst na nogi, kar vsekakor ni bila najboljša popotnica za sobotno tekmovanje. Pomeril se je proti predstavniku Alžirije in izgubil z minimalnim rezultatom 1:0. Ostaja grenak priokus, saj ne vemo kako bi se Blažu izšla borba če bi nastopil 100% pripravljen. So pa naši reprezentanti pisali zgodovino slovenskega karateja, saj je Kranjčanka Tjaša Ristič v kategoriji do 61 kilogramov osvojila prvo zlato medaljo na sredozemskih igrah. Za še večje zadovoljstvo pa je poskrbela Žalčanka Lina Pušnik v kategoriji do 68 kilogramov, ki je tekmovanje zaključila z bronasto medaljo. To sta bili peta in šesta medalja slovenskih karateistov na sredozemskih igrah, do sedaj so bili osvojene štiri bronaste. Verjamemo, da je to dobra popotnica pred Olimpijskimi igrami v Tokiu 2020, kjer se bo karate prvič predstavil v družini olimpijskih športov.

Blaž Hribovšek je prvi trboveljski karateist, ki je nastopil kot tekmovalec na Sredozemskih igrah. V preteklih letih je naš trener Borut Markošek, kot selektor reprezentance, vodil karateiste na kar treh igrah, in sicer 1997 v Bariju, 2001 v Tunisu in 2005 v Almeriji. Vsakič mu je uspelo s svojimi varovanci osvojiti po eno medaljo.

LINA PUŠNIK IN TJAŠA RISTIČ STA OSVOJILI BRONASTO IN ZLATO MEDALJO NA SREDOZEMSKIH IGRAH

Trboveljski karateisti smo zelo veseli ob uspehu na tokratnih Sredozemskih igrah v Španiji ter izkoriščamo priložnost in čestitamo Tjaši in Lini ob osvojitvi zlate in bronaste medalje.

 

Jernej Simerl