V sredo, 24.10., so evropski poslanci na plenarnem zasedanju v Strasbourgu sprejeli pravila za zmanjšanje in tudi nekatere prepovedi prodaje plastike za enkratno uporabo. Pravila bi med drugim z letom 2021 prepovedala prodajo nekaterih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, denimo plastičnih krožnikov in pribora. Prav tako so poslanci mnenja, da bi morali v EU do leta 2030 zmanjšati rabo plastičnih filtrov za tobačne izdelke za celih 80 procentov.

 

Tudi evropska poslanka Romana Tomc je za politično skupino ELS na odboru za ekonomske zadeve pripravljala mnenje o tej direktivi:»Vesela sem, da je dobil predlog komisije v Evropskem parlamentu veliko podporo. Res se utapljamo v plastiki, uporabljamo jo tudi tam, kjer njena uporaba nima nikakršnega vzdržnega razloga. Odvržena plastika, ki konča na obalah oceanov in se ne reciklira, povzroča veliko okoljsko škodo, na drugi strani pa pomeni tudi veliko izgubljenih milijonov za industrijo«.

Evropska komisija je predlagala nova pravila na ravni EU, ki se nanašajo na 10 različnih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, katere najpogosteje najdemo na evropskih plažah in v morjih, pa tudi na izgubljeno in opuščeno ribolovno orodje. Ti izdelki so največji del problema in predstavljajo 70 % vseh morskih odpadkov.  »Plastika ima v našem življenju pomembno vlogo. Čeprav je bila ustvarjena za dolgoročno uporabo, se po uporabi največkrat zavrže. Onesnaževanje s plastiko ni problem, ki bi bil omejen na evropska morja, to onesnaževanje ne pozna meja. Čeprav zase velikokrat mislimo, da smo zelo napredni, Evropska unija še zdaleč ni prva, ki uvaja ta pravila. Veliko azijskih in afriških držav je plastične vrečke že prepovedalo«.

Izdelki so razdeljeni v sedem kategorij, nekateri bodo prepovedani, med njimi plastični krožniki in pribor za enkratno uporabo. Za nekatere izdelke bo potrebno jasno in standardizirano označevanje, ki bo vsebovalo informacije o tem, kako je treba odpadke odlagati, ter informacije o negativnem okoljskem vplivu proizvoda. To bo veljalo za vlažilne robčke, higienske vložke in tampone. Nekateri te označbe že uporabljajo. Romana Tomc je opozorila tudi na ozaveščanje in navade, ki se ne spremenijo čez noč: »Ozaveščanje o škodi, ki jo povzročamo okolju je čedalje boljše, veliko pa bi lahko še naredili na področju izobraževanja. Mogoče se danes zdi nepredstavljivo, da bi opustili uporabo nekaterih izdelkov, ki so postali del našega vsakdanjega življenja. Vendar ni prav nobene potrebe, da bi sladkor v kavi mešali s plastično žličko. Včasih smo se tudi vozili nepripeti, danes pa ni skoraj nikogar več, ki varnostnega pasu. ne bi uporabljal Gre za spremembo navad, k čemur pa ne pripomorejo le visoke kazni ampak predvsem obširne kampanje o škodljivih posledicah tega početja. Enako lahko naredimo tudi na področju zmanjšanja plastike za enkratno uporabo«.

Evropski poslanci so menili tudi, da bi morali v EU za 50 odstotkov do leta 2025 in 80 odstotkov do leta 2030 zmanjšati rabo filtrov za tobačne izdelke, ki vsebujejo plastiko.

Predlog je podprlo 571 poslancev, 53 jih je bilo proti, 34 pa se jih je vzdržalo.

Evropski parlament bo sedaj počakal, da svoje stališče sprejme še Svet EU. Nato bodo v pogajanjih oblikovali končne predloge.

 

vir: STA