Kdo je kriv za posek “osamosvojitvene” lipe?

Te dni v Trbovljah buri duhove posek lipe ob protokolarnem objektu občine, saj je bila ta lipa eden redkih simbolov slovenstva in osamosvojitve v mestu. Posek je namreč v okviru obnove odredila občina zaradi prostorske omejenosti in prestavitve kapelice.

Na mestu, kjer je več kot 27 let stala lipa, simbol samostojnosti Slovenije, so danes le še ostanki žagovine. Pred dnevi so jo namreč zaradi prostorske omejenosti tega dela mesta posekali v sklopu prestavitve kapelice in urejanja površin. »To je bila edina lipa, ki je bila zasajena v tistem času, leta 1991, ravno na dan osamosvojitve.« je za povedal občinski svetnik Aleš Gulič

Takrat so lipo zasadili domačini, v času osamosvojitvene vojne pa so zanjo skrbeli pripadniki teritorialne obrambe. Pred Lipo je vsako leto potekala tudi proslava ob dnevu samostojnosti.

Kako je lahko prišlo do poseka tako pomembnega zgodovinskega simbola, je bilo vprašanje, ki ga je bil deležen tudi občinski svet na včerajšnji seji, kjer je po njem zavladala neprijetna tišina. Na vprašanje pa je bilo kasneje odgovorjeno s strani občine, češ da drevo ni bilo zaščiteno po odlogu razglasitve naravnih znamenitosti, arheoloških območij ter kultrnih in zgodovinskih spomenikov na območju občine, prav tako pa tud ni bilo označeno kot posebno na kakršenkoli način.

So pa na občini še opozorili, da naj jim občani, ki vedo za zgodovinsko pomembna drevesa, to sporočijo, da jih bodo lahko na občini ustrezno zaščitili in v prihodnje ne bo več prihajalo do takih zapletov.