Kje na vas prežijo radarji?

 

Prehitra vožnje ni problem le na zasavskih cestah, temveč se s to težavo soočajo povsod. V tem tednu poteka akcija, kjer bodo policisti bdeli nad prehitrimi vozniki, saj je neprilagojena hitrost je še vedno med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč s hujšimi posledicami.

 

Vozniki naj bi prehitro vozili zaradi različnih vzrokov – kadar se jim zdi, da pot dobro poznajo, kadar se jim mudi, ko so prepričani, da se jim nič ne more zgoditi, pa tudi za preganjanje dolgčasa ali slabe volje. Po podatkih naj bi se vsaka osma prometna nesreča zgodila ravno zaradi neprilagojene hitrosti vožnje. Skoraj vsak tretji voznik tretjino časa za volanom vozi prehitro. Veliko prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi neprilagojene hitrosti, se konča s smrtnim izidom.

Policija bo v tem tednu izvedla akcijo, s katero želijo zagotoviti varnost vseh udeležencev v prometu. Po besedah Aleksandre Golec iz PU Ljubljana je »Namen napovedanega poostrenega nadzora umirjanje prometa ter zagotavljanje varnih poti do cilja za vse prometne udeležence. Pozorni pa bomo tudi na ostale kršitve v cestnem prometu, s katerimi bi lahko ogrožali svojo varnost in varnost drugih udeležencev.«

Tudi v Zasavju bo policija izvajala nadzor hitrosti in sicer predvsem na relacijah, kjer je zaznanih največ tovrstnih kršitev:

– na glavni cesti II. reda št. 108 – Zasavska cesta,
– na regionalni cesti II. reda št. 427, odsek 1351 – Trbovlje-Podmeja,
– na regionalni cesti I. reda št. 221, odsek 1221 – glavna cesta skozi Trbovlje,
– na regionalni cesti I. reda št. 221 in 222 – cesta od Zasavske ceste proti Trojanam in
– na regionalni cesti Hrastnik-Marno-Zidani Most.

Poleg merjenja hitrosti vožnje pa bodo policisti spremljali tudi uporabo mobilnikov in varnostnih pasov.