Planinsko društvo Zagorje ob Savi je objavilo razpis za najem planinske koče na zasavski Sveti gori.

Zasavska Sveta gora je dobro obiskana, skoraj da v vseh letnih časih. Nahaja se skoraj v samem središču Slovenije in je dobro dostopna za planince in pohodnike celotne Slovenije. Seveda jo mnogo bolj obiskujejo okoličani iz zasavskih in deloma gorenjskih občin, za katere je že skoraj vsakodnevna ali vsaj vikend destinacija. Tudi dostopna je z več koncev in nobena pot ni pretežka, zato je njej videti tudi mnogo otrok in starejših obiskovalcev.

Poglejmo malce bolj podrobno podatke o planinskem domu na zasavski Sveti gori

vir: PZS planinski dom na zasavski Sveti gori

Planinski dom na zasavski Sveti gori je na nadmorski višini 846 metrov. Dom stoji na kratkem slemenu, ki povezuje Roviškovec (930 m) in vrh Zasavske gore (852 m), na katerem stoji Marijina cerkev, okoli katere je še precej ohranjeno taborsko obzidje. Prvo zavetišče na Zasavski gori je 1. januarja 1927 odprla Litijska podružnica SPD. Poimenovali so ga po takratnem predsedniku podružnice Ferdu Tomazinu (1869-1937); on je bil tudi pobudnik za novo planinsko kočo, ki so jo zgradili na sosednjem gričku Požarnica in jo odprli pod imenom Tomazinova koča 9. avgusta 1931. Kočo so 15. maja 1943 požgali partizani, da se v njej ne bi nastanili nemški vojaki. Po osvoboditvi je PD Zagorje postavilo na pogorišču Tomazinove koče zasilno zavetišče, ki ga je odprlo 16. junija 1946. Leta 1949 so na temeljih nekdanje med NOB požgane šole zgradili nov planinski dom, ki pa ga je 2. novembra 1974 uničil požar. Zagorski planinci so ga popolnoma obnovili in mu dali lepši zunanji videz in boljšo notranjo ureditev; odprli so ga 7. avgusta 1976.

Odpiralni čas in kapacitete za goste

Dom je stalno odprt, razen ob ponedeljkih. V dveh gostinskih prostorih je 60 sedežev, točilni pult; v 5 sobah je 16 postelj, v dveh večjih sobah pa 9 skupnih ležišč; WC v pritličju in nadstropju, 3 kopalnice in umivalnice s toplo in mrzlo vodo; gostinska prostora ogrevajo s pečmi, tekoča voda, elektrika, telefon.

Razgled

Od cerkve je širok razgled na vse strani, le proti vzhodu ga zakriva bližnji Roviškovec; na jugovzhodu je Kum, za njim vidimo Gorjance; na jugu se dvigajo nad ozko dolino Save Polšniški Dolomiti z Ostrežem; proti jugozahodu so v bližini litijski hribi, daleč za njimi pa Snežnik, Javorniki in Nanos; od zahoda proti severu so na obzorju Julijci s Triglavom, Karavanke in Kamniške Alpe, v bližini pa zahodni del Posavskega hribovja proti Ljubljanski kotlini; proti severu sta Velika in Menina planina, za njima Raduha, čisto na severu pa Pohorje.

 Zanimivejše ture

  • GEOSS – Geometrijsko središče Slovenije, v Slivni pri Vačah (650 m) – 3 ure.

Razpis: vloge, informacije, rok,…

Vse, ki morda zanima najem in, ki bi morda želeli z najemom doprinesti še boljšo ponudbo in pogoje za dnevne obiskovalce ter goste, pisne vloge pošljejo na naslov Planinskega društva Zagorja na Cesto zmage 14 v Zagorje ob Savi na poštno številko 1410 do 10. februarja. Če pa bi želeli še kaj več informacij v zvezi z razpisom, pa se interesenti lahko po dodatna pojasnila obrnejo na pisarno društva na telefonsko številko 041 886 725, čaka vas gospod Ferdinand Drnovšek.