Po mnogih zapletih in ovirah je končno podpisana pogodba za vzpostavitev Varstveno delovnega centra (VDC) v Litiji. Prostore je zagotovil litijski Socialno varstveni center (SVC) v svojem Medgeneracijskem centru Šmalc v Litiji. S 1. januarjem 2018 začne v Šmalcu delovati dislocirana enota zasavskega VDC iz Zagorja. Takoj se bo lahko vselilo dvajset odraslih oseb s posebnimi potrebami iz Litije in Šmartna, ki so se morali mnoga leta voziti v Zagorje.

Prostor za VDC je bil vseskozi pripravljen, vendar iz mnogih nerazumnih razlogov ni zaživel že ob sami otvoritvi Šmelca, zato je bil ta prostor zaradi gospodarnosti dan v najem podjetju Sint in kozmetičnemu salonu, za katere pa se sedaj išče nov primeren prostor.

Skoraj 350 kvadratnih metrov za litijske in šmarske varovance v Šmalcu

Za poslovni prostor za potrebe VDC-ja s površino 346,82 kvadratnih metrov bo SVC VDC Zagorju zaračunal 2200 evrov najemnine. Pred podpisom najemne pogodbe sta se občini Litija in Šmartno na zahtevo Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, zavezali, da bosta delno subvencionirali najemnino, tako bo Litija mesečno odštela 2 evra za kvadratni meter, kar pomeni 573,74 evrov, občina Šmartno pri Litiji pa 0,83 evrov, kar pomeni 287,86 evrov mesečno. Kot nam je pojasnil litijski podžupan Boris Doblekar, sta sklepe sprejela oba občinska sveta že pred časom. Pojasnil je še, da je VDC velika pridobitev za obe občini, pred vsem pa za vse varovance, ki jim bo olajšano življenje, kajti vsi si želijo biti bližje doma. Ob tem nam je še povedal, da na občini iščejo možnosti prevozov za varovance, kaže se možnost odprtja dveh novih linij primestnega prometa, in sicer iz Gabrovke in Vač do Litije, kar pa bo tudi zelo dobrodošlo za dijake in študente, ki bodo uporabljali javni prevoz. Že sedaj pa uporabniki VDC-ja uporabljajo obstoječe linije šolskega prevoza.

foto: arhiv rc-ss

Trud in prošnje po pomoči poslancev Državnega zbora niso bile zaman!

Od podžupana smo še izvedeli, da je bilo zato, da je VDC v Litiji dobil zeleno luč, vloženega ogromno truda in pozitivne energije. »Po eni strani smo se vsi trudili za VDC, po drugi strani pa smo lahko poslušali in brali različne članke z negativno vsebino o SVC-ju v »rumenem tisku«, kar je po mojem mnenju povzročalo precej nepotrebne škode. Pa kljub temu, da so nekateri želeli Šmelc spraviti v stečaj in podobno, je le prevladal razum in naša neomajna volja, ki je ob intenzivnem skupnem prizadevanju trdno združil nas odgovorne na občini in vse predsednike političnih strank in list v občinskem svetu s pismom podpore VDC-ju. Poleg tega smo se obrnili na kar nekaj poslancev v Državnem zboru (Nsi, SMC, SDS), ki so s poslanskimi vprašanji opozarjali in spodbujali ministrstvo oziroma državo. Zadnji je bil decembra lani poslanec SDS Marijan Pojbič, ki se je takoj odzval na mojo prošnjo za pomoč, in ki mu je ob tem, ministrica Kopač Mrakova zagotovila, da se bo litijski VDC oprl 1.1.2018. In to je bila zame, kot za župana in vse, ki smo se trudili za VDC, odlična novica«, še vidno zadovoljen doda podžupan.

Naš sogovornik, litijski podžupan Boris Doblekar pa nas je še poprosil, (kar mu bomo z veseljem omogočili), da se v njegovem in imenu vseh bodočih varovancev litijskega varstveno delovnega centra za trud in dobro voljo javno zahvalimo vsem, ki so pripomogli k temu enemu najpomembnejših kamenčkov v mozaiku skrbi za občanke in občane Litije in Šmartnega, občinskim svetnicam in svetnikom, vsem poslancem Državnega zbora, ki smo jih prosili za pomoč in so se takoj odzvali, še posebej tudi direktorici VDC Zagorje Špeli Režun, ki je imela posluh za Litijo in zvezi Sožitje, ki bo poskrbela za opremo prostorov VDC in ne nazadnje tudi vsem občankam in občanom, ki razumejo, da sta občini s proračunskimi sredstvi priskočili na pomoč s sicer skromno subvencijo.