Vlada je 19. oktobra 2020 razglasila epidemijo nalezljive bolezni covid-19 na območju celotne Slovenije.

 

Ker epidemija v teh dneh upada, je strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje predlagala, da po izteku epidemije, le-te ne podaljšujemo. Tako bo predvidoma zadnji dan epidemije v torek, 15. junija 2021. Tudi po lestvici ECDC smo prešli v oranžno fazo.

Trenutna epidemiološka slika v državi je ugodna predvsem zaradi intenzivnega cepljenja prebivalk in prebivalcev Slovenije. Po besedah ministra Poklukarja je cepiva v Sloveniji dovolj. V prihodnjem tednu se bodo lahko praktično v vseh cepilnih centrih po državi cepile tudi osebe brez predhodnega naročanja, ponekod pa je bilo možno to že v preteklih dneh.

Po mnenju strokovne skupine se bo epidemiološka situacija v naslednjih tednih  še izboljšala, pa vendar bodo še vedno potrebni določeni ukrepi, ki pa bistveno ne vplivajo na vsakodnevno življenje in nam vsem omogočajo, da se lahko vrnemo k stvarem, ki jih radi počnemo v varnih okvirih. Tako bo še vedno veljala omejitev na 10 kvadratnih metrov pri izvajanju različnih dejavnosti, nošenje mask v zaprtih prostorih in omejitev 75-odstotne zasedenosti sedišč pri prireditvah. Nič več pa ne bo omejitve na štiri odrasle osebe + otroci za eno mizo v gostinskih lokalih.

Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje je še opozorila, da je konec epidemije administrativni ukrep in da so v državi letos – v primerjavi z lanskim letom – razmere slabše. Neprevidnost in prehitra sprostitev vseh ukrepov bi lahko pripeljala do ponovnega večanja števila okužb, česar pa si nihče od nas ne želi.