Dolge čakalne vrste so pri nas že stalnica in ljudje so se že kar navadili nanje, kar je zastrašujoče. Pacienti so v skrbeh zase, pred vsem svoja življenja zaradi vsega tega, vendar si kaj dosti ne morejo pomagati. Zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc pa trdi, da je javno zdravstvo dobro in da so čakalne vrste zaradi pacientov samih, ker sami tako hočejo.

Na zadnji seji državnega zbora, ko je bila na tnalu zaradi njenega ministrovanja in odgovornosti za katastrofalno stanje v zdravstvu, je namreč izjavila, da so pacienti sami krivi za tako dolge čakalne vrste. Poslanec Cerarjeve stranke SMC pa je šel celo tako daleč, da je bolnike enostavno obtožil, da pacienti ne vedo, kaj hočejo. Zelo pa ga motijo tudi javno objavljeni seznami čakalnih vrst, ki bi jih morali bo njegovih besedah enostavno prepovedati!

V zadnjih treh letih stanje še mnogo slabše, kot prej!

Stanje v zdravstvu je dejansko nevzdržno. S takim stanjem se dnevno srečujejo bolniki, ki čakajo preko vseh razumnih meja, da pridejo na vrsto za specialistični pregled ali operacijo. V zadnjih treh letih od kar je ministrovanje prevzela Celarčeva, so se čakalne dobe povečale za 31 %, čakalne dobe nad dopustno mejo pa so večje celo za 75 %. Na pregled pri specialistih čaka preko 121.400 bolnikov, Nad dopustno čakalno dobo jih je več kot 16.600. Na operacije pa čaka okoli 45.000 bolnikov.

Na interpelaciji težke besede na račun bolnikov!

V razpravi pri interpelaciji zdravstvene ministrice v državnem zboru, je bilo mogoče slišati marsikaj. Nekaj izjav, ki jih je bilo mogoče spremljati tudi v živo in so še vedno tudi arhivirane, je bilo dejansko iz pod vsakega nivoja, brez najmanjšega spoštovanja do bolnikov, do državljanov, ki plačujejo davke in prispevke. Ministri in poslanci izustijo takšne nizkotne in nestrokovne stavke, ki jih ne slišiš niti v gostilni za šankom, kar je dejansko zelo zaskrbljujoče.

In sedaj dodajamo še nekaj najbolj sočnih izjav ministrice in poslanca

Milojka Kolar Celarc, ministrica za zdravje je med drugim izustila:

“Dejstvo je, da ljudje čakajo, toda tudi dejstvo je, da marsikomu ne bi bilo treba čakati tako dolgo, če bi izkoristil možnost, da bi zdravstveno storitev opravil v drugi bolnišnici ali pri drugem specialistu. Kar 60 % čakajočih nad dopustno čakalno dobo jih je bilo s to možnostjo seznanjenih, a so jo zavrnili.”

Poslanec Jani Möderndorfer

Po poklicu medicinski tehnik, iz vladajoče stranke SMC, pa je razpravljal o javno dostopnem seznamu čakalnih vrst na spletni strani NIJZ in dejal: “Če mene vprašate in če bi jaz osebno imel vpliv in moč, da bi to naredil, jaz bi jih že danes prepovedal, da so tam objavljene. Prepovedal bi!”

O bolnikih je še povedal:

“Za 60 % pacientov preprosto ne vemo, kaj hočejo.” Nadaljeval pa: »To je njihova suverena pravica (da ne vejo, kaj hočejo – op. av.), da skačejo sem in tja in se odločajo, da pač enostavno ne bodo šli drugam, kjer imajo možnost, da bi v bistveno krajšem času dobili svojo storitev.”

Med mnogimi težkimi besedami je poslanec SMC navrgel še, češ, kaj pa skačemo sem in tja in ne vemo, kaj bi radi!

Sporočilo ministrice in nekaj njenih zagretih zagovornikov je jasno: Sami smo si krivi!

Končno nam je ministrica odprla oči in nas razsvetlila, dileme ni več, krivi smo si sami!

Vso dolgo čakanje pacientov na vrsto, bodisi za specialistične preglede, operacije, same diagnoze in ne nazadnje zdravljenje, ni stvar ministrice, ali ministrstva, ali morda kakšne druge ustanove, za vse smo si krivi sami! Tudi zato, ker smo pač zboleli, ali potrebujemo tako in drugačno zdravstveno oskrbo in zdravniško pomoč. Kaj se pa prav za prav gremo? Ni treba zboleti, ni treba skakati od zdravnika do specialista in po bolnicah, pa bo vse v redu. Tako si lahko razložimo ministričino nedavno sporočilo.

Celo potožila je, da izvajalci bojda poročajo, da 30 % naročenih pacientov ne pride na dogovorjen pregled ali poseg. In ne boste verjeli, ker ne pridejo s tem podaljšujejo čakalne vrste in povečujejo stroške. Kaj je želela s tem povedati slovenski javnosti, pa si mnenje ustvarite sami.

Vsem je znano, da so čakalnice po zdravstvenih ustanovah polne, povsod zmanjkuje stolov. Na preglede se čaka po več ur ali celo več dni, na operacije po več mesecev ali let. In za vse to smo si krivi sami. In vse to si tudi sami želimo!!!

Seveda smo tudi v Zasavju prikrajšani zaradi čakalnih vrst, ki so tako v Splošni bolnišnici Trbovlje, kot po vseh drugih zdravstvenih ustanovah. Tudi mi nismo izjema. In tudi Zasavci smo si po besedah ministrice krivi sami, da je temu tako!

Skratka, sami smo krivi za vse slabo v slovenskem zdravstvu. Od visoke 200 milijonske izgube, do čakalnih vrst, do preplačanih žilnih opornic in še in še. Kdo in do kdaj bo še nasedal tem pravljicam, pa je odvisno pred vsem od vsakega posameznika, še posebej, če je to bolnik.

Posnetki na:  RTV SLO