Vir fotografije: FB stran Oglarska Domačija Medved https://www.facebook.com/photo/?fbid=1603198899749333&set=a.100157406720164

Stara oglarska obrt v današnjem času je še vedno živa in obetavna. Danes se oglje uporablja pri proizvodnji sončnih celic, za izboljšanje tal, pri izdelavi vodnih filtrov, v medicini in kozmetiki ter kulinariki. Oglarjenje pa predstavlja tudi še ne dovolj razvit turistični potencial, ki obogaten z zgodbami oglarjev lahko pomeni razvojni korak slovenskega podeželja.

V Sloveniji še vedno oglari več kot 50 oglarjev, ki zložijo in skuhajo približno 100 oglarskih kop in na ta način pridobijo okoli 500 ton oglja.

Društvo oglarjev Slovenije prav danes organizira PRIŽIG KOPE REKORDERKE, največje oglarske kope v Evropi. Na kopišču oglarske domačije Medved v Dolah pri Litiji (Suhadole 3) bo danes ob 17. uri slavnostni prižig, na dogodku pa bosta slavnostna govornika predsednik Državnega zbora RS gospod Igor Zorčič in predsednik Evropskega združenja oglarjev gospod Karl Josef Tielke.

Vabljeni na ogled dogodka, kjer se bo stara tehnologija združila s sodobnim časom, kjer si bo turizem podal roko s prenosom tradicionalnih znanj mlajšim generacijam.