Vir fotografije: https://www.gov.si/teme/koronavirus/aktualni-podatki/

Po statističnih podatkih, ki jih Nacionalni inštitut za javno zdravje dnevno zbira in posreduje, je mogoče sklepati, da se število okužb s koronavirusom manjša. Včeraj so posredovali podatke, da je izmed 1459 opravljenih testov bilo pozitivnih zgolj 9 oseb. Niža se tudi število oseb, ki so bili zaradi koronevirusa hospitalizirani ter število bolnikov, ki zaradi koronevirusa potrebujejo zdravljenje na intenzivni negi.

Skupno število pozitivnih v Sloveniji na SARS-CoV-2 je po zadnjih uradnih podatkih tako 1353 oseb, za posledicami bolezni covid-19 pa je umrlo 79 ljudi.

Kljub temu, da lahko rečemo, da nam je v Sloveniji uspelo koronavirus v veliki meri zajeziti, pa ne moremo trditi, da virus ni več ogrožujoč in da se lahko naša življenja vrnejo v stare ustaljene tirnice. Ta teden so se sprostile nekatere omejitve, vendar pa bomo šele v roku 10 do 14 dni lahko trdili, da se  s tem dejanjem nismo prenaglili. Naslednji paket sprostitve omejitev sledi po prvomajskih praznikih – seveda pod pogojem, da število okužb ne bo spet naraslo. Do takrat pa bodimo strpni – z doslednim spoštovanjem ukrepov smo prišli do te točke, kjer smo sedaj. Ne dovolimo, da bi zaradi neučakanosti morali ponovno skozi vse te številke okuženih, hospitaliziranih in umrlih. Ker za vsako številko je en človek z imenom in družino. In ko se okuži nekdo od bližnjih, začnemo razmišljati zakaj in kako naprej. Pred nami je še veliko lepih dni, ki bodo nekoč spet brez omejitev. A le, če ne bomo eden tistih, o katerih poroča statistika epidemije covid-19.