Koronavirus vedno bližje?

 

Po informacijah, da se je koronavirus s severa razširil proti jugu Italije (primer okužbe so potrdili v Palermu, Firencah in Liguriji), so v medijih včeraj sporočili, da je za koronavirusom okužen že en bolnik na Hrvaškem in dva v Avstriji, dva primera pa tudi v Švici.

 

Včeraj so se na pobudo italijanskega ministra za zdravje v Rimu sestali ministri za zdravje Italije, Slovenije, Francije, San Marine, Avstrije, Hrvaške, Švice in Nemčije. Govorili so o ukrepih za zaščito pred koronavirusom in sprejeli sklepe, da bodo meje zaenkrat ostale odprte, države bodo delile poenotene informacije za potnike, ki potujejo na okužena območja in se z njih vračajo, poenotile pa bodo informacije za širšo in strokovno javnost. Države si bodo tudi medsebojno izmenjevale klinične in epidemiološke podatke, potekale bodo redne video konference na strokovni in ministrski ravni, sproti pa se bodo odločali tudi glede odpovedi dogodkov (npr. nogometnih tekem v Italiji).

Z Ministrstva za zdravje sporočajo, da razloga za preplah ni, vsekakor pa previdnost ni odveč. V Sloveniji še nimamo potrjenega primera koronavirusa.

Kakšni so preventivni ukrepi, ki jih je priporočljivo vsakodnevno upoštevati ?

  • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60%. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.