V maju pred šestdesetimi leti je bil v Zagorju zgrajen mogočen dom kulture.

Zagorjanom se je zdela gradnja kulturnega doma  potrebna, zato jih niti številne ovire, ki so se jim postavile na pot, niso odvrnile od gradnje. Številni prostovoljci so prekopavali nekdanje njive v središču mesta, delo so nadaljevali gradbinci, odločitev rudniškega delavskega sveta, da zgradi dom iz lastnih sredstev, pa je pripeljala projekt do uresničitve. Zagorjani so ves čas bedeli nad gradnjo doma in ko je bil leta 1960 le odprt, so ga sprejeli kot enega od svojih – kar je nedvomno tudi bil. Ko so Delavski dom preizkusili, se je izkazalo, da je bila to prava naložba – stavba je zdržala številne nastope kulturnikov in še številčnejši obisk občinstva. Predstavile so se številne domače ljubiteljske skupine gledališčnikov, pa tudi  poklicni igralci, lutkarji in plesalci, v kinu so si Zagorjani lahko prvič ogledali film Moj dobri stari pianino, Ladko Korošec pa je z ansamblom Slovenskega narodnega gledališča uprizoril opero  Seviljski brivec.

V šestdesetih letih delovanja je Kulturni center Delavski dom Zagorje ob Savi doživel nekaj sprememb; danes k centru sodi še Weinbergerjeva hiša s spominsko sobo Ladka Korošca,  Galerija Medija, v kateri se poleg drugih dogodkov vsako leto predstavljajo likovni umetniki, Delavski dom pa upravlja tudi Rudarski muzej v Kisovcu.

V vseh teh letih  je v Delavskem domu gostovalo na tisoče predstav in prireditev, ki so vsem ljubiteljem kulture približevali umetnost. Delavski dom je središče kulturnega dogajanja v Zagorju in težko bi si bilo predstavljati prireditve kot so državna revija otroških in mladinskih pevskih zborov, slikarska kolonija Izlake – Zagorje in mednarodni festival flavtistov brez tega kulturnega hrama.

Svoj visok jubilej so v KC Delavski dom Zagorje zaradi epidemije koronavirusa obeležili nekoliko drugače, kot smo navajeni. Novim uspešnim letom delovanja v pozdrav je s strehe Delavskega doma včeraj zvečer ob 20.30 uri odmeval koncert zagorskega Big banda, posnetek  pa so predvajali tudi v živo prek Facebook profila Kulturnega centra delavski dom Zagorje.