Včeraj popoldne je bila na Kumu proslava ob 30. rojstnem dnevu naše države.

Na slavnostni prireditvi v spomin usodnih trenutkov vojne za Slovenijo, je uvodoma spregovoril državni sekretar na ministrstvu za obrambo Marjan Dolinšek. “Kaj pomeni mir, se zavemo šele, ko nastopi vojna. Vojne si nismo želeli, bila nam je vsiljena, a smo dokazali, da smo pripravljeni za našo slovensko zemljo tudi umreti. Žal je nekaj pripadnikov teritorialne obrambe in takratne slovenske milice takrat moralo dati tudi svoja življenja”. Povedal je, da je bil napad na RTV oddajnik na Kumu pričakovan, saj je bil zaradi svoje funkcije  strateškega pomena za obrambo države. Kljub temu, da so ga varovali že od 24. junija 1991,  pa niso pričakovali, da bo napaden iz zraka. Dve letali JLA sta oddajnik napadli 28. junija 1991 in pri tem ranili osem pripadnikov teritorialne obrambe.

Slavnostni govornik proslave je bil predsednik vlade RS Janez Janša. V svojih besedah je poudaril pomen spopadov na Kumu. “V zadnjih 30. letih se je veliko zgodilo, a bi bila zgodovina zelo drugačna, če ne bi bilo tistih, ki so pred 30 leti branili Kum in druge oddajnike, mejne prehode in drugo kritično infrastrukturo”. Kljub temu, da je bil oddajnik na Kumu onesposobljen, so ga kmalu popravili in informacije o dogajanju so spet lahko dosegle civiliste, pa tudi vojake JLA, ki so šele tako dobili prave informacije o dogajanju in ljudi v tujini. Spomnil je tudi na Ivana Starino, pripadnika teritorialne obrambe, ki je pred tridesetimi leti branil Kum in bil med napadom letal JLA  hudo ranjen ter nato nekaj let kasneje izgubil bitko z življenjem. Premier je pred slovesnostjo položil venec na spomenik braniteljem Kuma.

Proslavi, ki so se je udeležili tudi evropski poslanec Milan Zver, poslanec Boris Doblekar, zagorski župan Matjaž Švagan in trboveljska podžupanja Maja Krajnik ter mnogi drugi, je sledil še krajši kulturni program ter prelet vojaških letal.