Šest slovenskih lokalnih akcijskih skupin (LAS), med drugim tudi LAS Zasavje, je zagnalo projekt Interaktivni turizem za vse. V njem želijo razvijati nišne turistične produkte, ki bodo namenjeni ranljivim skupinam, kot so gibalno ovirane osebe, starejši, gluhi, slepi in slabovidni. Ti produkti pa bodo zaradi uporabe novih tehnologij lahko zanimivi tudi za ostale. S pomočjo očal, ki bodo poustvarjala resničnost se bomo tako lahko spustili po reki, videli svet skozi oči beloglavega jastreba, povzpeli na Snežnik ali pa se sprehodili po rudniku.

Projekt Interaktivni turizem za vse je odgovor na smernice o razvoju dostopnega turizem v Evropi, so sporočili projektni partnerji. Med drugim želijo povečati dostopnost za osebe s posebnimi potrebami, v sporočilu za javnost pa so dejali: “Z novimi tehnologijami bomo s pomočjo virtualne resničnosti in sodobne avdio opreme ter opreme za prilagoditev slepim in slabovidnim tem osebam omogočili ogled naravnih in kulturnih znamenitosti, do katerih sicer ne bi mogli dostopati.” 

Pobudnica za pripravo projekta, Urša Telič Miler pa je še izpostavila:”Nove tehnologije za prikaz virtualne resničnosti omogočajo vsem ljudem, tudi predstavnikom različnih ranljivih skupin, da spoznajo in doživijo naravno in kulturno dediščino, ki bi jim bila brez te tehnologije popolnoma nedostopna.”.

Projekt vključuje šest slovenskih LAS – LAS Notranjska, LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline, LAS med Snežnikom in Nanosom, LAS v objemu sonca, Partnerstvo LAS Zasavje in LAS po poteh od dediščine Turjaka do Kolpe. Iz LAS Notranjska. Kot partnerji pa sodelujejo še Zavodi: Ars Viva, Javni zavod Snežnik in Zavod Red Tree Heritage.

S POMOČJO VIRTUALNE RESNIČNOSTI BO IZGINJAJOČA IN ZAVAROVANA KULTURA BOLJ ZABELEŽENA ZA NASLEDNJE GENERACIJE

Omogočen bo tudi dostop do izginjajoče oz. zavarovane kulturne in naravne dediščine. S pomočjo novih tehnologij in virtualne resničnosti bo le-ta zabeležena ali poustvarjena, omogočen bo celovitejši ogled te dediščine, hkrati bo ta ohranjena za bodoče generacije. Konkretneje bodo denimo z uporabo očal za prikaz virtualne resničnosti in 360-stopinjskimi video posnetki obiskovalcem približali goro Snežnik. S pomočjo virtualne resničnosti bodo obiskovalci obiskali Veliko jamo v Paradani, na presihajoča Pivška jezera bodo pogledali skozi oči beloglavega jastreba na njegovi selitveni poti, spoznali bodo rokodelske spretnosti in veščine na Ribniškem, v Ljubnem ob Savinji se bodo vkrcali na flos in se prepustili toku reke, v Trbovljah pa bodo pripravili virtualni sprehod po rudniku, so še zapisali.