Na današnji dan, 1. junija svoj občinski praznik praznuje Občina Trbovlje.

1. junija 1924  je organizacija jugoslovanskih nacionalistov ORJUNA  organizirala enega največjih terorističnih pohodov.  Približno 500 orjunašev je prvega junija prikorakalo v Trbovlje, kjer so jih delavci in rudarji iz celotnega Zasavja in tudi drugih krajev skupaj s proletarskimi akcijskimi četami (PAČ) v oboroženem spopadu, zaustavili. Orjunaši so potem v meščanskem delu Trbovelj razvili svoj prapor, v znak maščevanja orožnikom odvzeli pridržanega rudarja Franca Fakina, ga v kamnolomu v zgornjih Trbovljah mučili in ubili, vendar so se po prvem udarcu umaknili, ob umikanju iz Trbovelj pa so zažgali še Rudarski dom. Enodnevni boj je bil tako do večera zaključen.

V spomin in počastitev na 1. junij 1924, ki je bil eden  pomembnejših dogodkov v zgodovini delavskega revirskega gibanja, vsako leto najvišji občinski nagrajenci prejmejo miniaturno skulpturo Batičevega spomenika »Boj z Orjuno«. Originalni kip »Boj proti Orjuni« je bil v letu 2020 tudi restavriran in je na ogled pred Zasavskim muzejem Trbovlje.

Veselje ob občinskem prazniku smo včasih občani Trbovelj delili na prazničnih prireditvah Anduht in Nohšiht, ki pa jih zaradi še vedno trajajoče epidemije letos ponovno ni bilo mogoče izpeljati.  Osrednja slovesnost ob občinskem prazniku, kjer so bila podeljena tudi najvišja občinska priznanja, pa se je zgodila na predvečer praznika preko spleta.

Letos je šla prvojunijska nagrada v izobraževalne roke – nagrado Občine Trbovlje za izjemne dosežke, pomembne za razvoj in ugled Občine Trbovlje je prejela Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje, ki letos praznuje svojo 60-letnico. Podeljeno pa je bilo tudi posebno priznanje županje Občine Trbovlje – le-to je prejela ga. Majda Škrinar Majdič, profesorica matematike na Gimnaziji in ekonomski srednji šoli Trbovlje, ki s svojim srčnim opravljanjem pedagoškega dela niza nadpovprečne uspehe v dobrobit celotne lokalne skupnosti.

In ker se je na splet selilo tudi praznovanje, pa naj vam tudi mi voščimo preko spleta – SREČNO, TRBOVLJE!