Policisti so obravnavali prometno nesrečo v Litiji, v kateri je bil udeležen voznik  električnega  skiroja. Same okoliščine nesreče policisti še ugotavljajo, voznik pa je lažje poškodovan.

Ob tovrstnih podatkih se vprašam, ali so vozniki električnih skirojev res enakopravni udeleženci v prometu. S svojo hitrostjo in izjemno tihim premikanjem so lahko nevarni za druge udeležence v prometu, saj so težje zaznavni in zaradi majhne površine silhuete tudi slabo vidni. Prometnih nesreč z udeležbo e-skirojev je veliko, najpogosteje pa prometno nesrečo povzročijo sami vozniki električnih skirojev. 

Po podatkih Javne agencije RS za varnost prometa se je v obdobju od 1.9.2019 do aprila letos zgodilo 193 prometnih nesreč z udeležbo e-skirojev, 61,1% nesreč so povzročili vozniki e-skirojev sami. Skoraj dve tretjini voznikov e-skirojev v prometni nesreči ni nosilo zaščitne čelade, 32.3% nesreč se je zgodilo zaradi neprilagojene hitrosti. Največ poškodb, pridobljenih v prometnih nesrečah z e-skiroji, je poškodb glave, v letu 2022 je v nesreči z e-skirojem prišlo tudi do smrtnega izida. Večina vseh obravnavanih so otroci in mladostniki stari do 18. let.

Za električne skiroje so lani pričeli veljati vsi predpisi za lahka motorna vozila. Najvišja dovoljena hitrost električnih skirojev je 25 km/h, po mešanih površinah za pešce in kolesarje ter v območjih za pešce pa je potrebno hitrost vožnje prilagoditi hitrosti pešcev. Vozite lahko le po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti, če pa nobene od teh prometnih površin ni, pa se lahko vozite ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 kilometrov na uro. Z e-skirojem se je torej zdaj prepovedano voziti po pločniku, ki je namenjen le pešcem. Med vožnjo je obvezna uporaba čelada za mlajše od 18. let ter priporočljiva za vse ostale voznike e-skirojev, med vožnjo uporaba mobitela ter slušalk ni dovoljena, prav tako med vožnjo ni dovoljeno voditi, vleči ali potiskati druga vozila, pustiti se vleči ali potiskati, prevažati druge osebe ter predmete, ki ovirajo voznika pri vožnji.

Če se torej odpravite na pot z električnim skirojem, bodite previdni.