Drugo soboto v mesecu maju, in sicer 13. maja 2017,  je na parkirišču objekta MS ŠMELC v Litiji potekal preventivni projekt »Varno na motor«, ki ga je Policijska postaja Litija izvedla v sodelovanju s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Litija. V preventivnem projektu so sodelovali tudi predstavniki ZD Litija, gasilci PGD Litija in drugi.  Program je povezoval podžupan Občine Litija, g. Boris Doblekar, ki je hkrati član Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Litija.

 Prireditve se je udeležilo okoli 250 obiskovalcev. Motoristi so se lahko preizkusili na motorističnem poligonu, kjer jih je policist motorist Postaje prometne policije Ljubljana, Roman Šmejc seznanil z najpogostejšimi napakami motoristov v prometu. Svoje znanje in izkušnje je prav tako delil s prikazom spretnostne vožnje na poligonu.

Obiskovalci so si lahko ogledali še opremo policije in se preizkusil na virtualni vožnji motornega kolesa, se seznanili s postopki pravilnega reševanja poškodovanega motoristi in postopkom prve pomoči oz. oživljanja z defibrilatorjem, gasilci PGD Litija pa so prikazali gašenje začetnih požarov z gasilnimi aparati na prah, medtem pa so se lahko najpogumnejši z zgibnim dvigalom gasilskega vozila povzpeli kar 30 metrov visoko.

Da  so  na preventivnem projektu imeli možnost sodelovati tudi najmlajši, je pomočnica komandirja Policijske postaje Litija, Klavdija Mlakar, pripravila nagradni natečaj za starostno obdobje predšolskih in šolskih otrok. Otroci so na nagradnem natečaju sodelovali z ustvarjanjem risbic ali z barvanjem pobarvanke »Red je vedno pas pripet!«.

Omenjena delavnica  se je izkazala za zelo zanimivo in dobro obiskano, nagrajenci pa so se razveselili simbolnih nagrad.

Klavdija Mlakar,

pomočnica komandirja
policijska inšpektorica specialistka III