Foto: Janez Platiše za arhiv Consulta.si

Ta teden je predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar v Predsedniški palači priredila slovesno podelitev nazivov in priznanj prostovoljcem. Po sklepu Odbora RS za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva, ki jih prostovoljcem in prostovoljskim organizacijam podeljuje  vsako leto,  je priznanje Republike Slovenije za izjemne dosežke pri opravljanju prostovoljskega dela za leto 2023 prejel Lojze Klančišar iz Zagorja ob Savi.

Ob slavnostni podelitvi najvišjih državnih priznanj na področju prostovoljstva je Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar izpostavila, da prostovoljci s svojim delom znatno izboljšujejo javne storitve in pomagajo zapolniti vrzeli v obstoječem sistemu. Prostovoljstvo pa ima tudi pomembno vlogo pri povezovanju in pri razvoju skupnosti. V svojem nagovoru je poudarila iskrenost kot osrednji motiv prostovoljstva: “Prostovoljstvo je srce naše skupnosti, ki neutrudno bije za dobrobit drugih, brez pričakovanja povračila. Ko darujemo svoj čas in energijo za drugega, tkemo nevidne niti, ki povezujejo in krepijo našo družbo ter dokazujejo, da moč človečnosti in empatije lahko spremeni življenje sočloveku, s tem pa na bolje spreminja tudi svet.”

Lojze Klančišar se s svojim prostovoljnim delom udejstvuje na lokalnem nivoju in širše. Zaslužnost za njegovo nesebično delo so v Odboru zapisali takole:

“Lojze Klančišar je upokojeni policijski inšpektor, ki aktivno sodeluje pri vodenju in razvoju številnih nevladnih organizacij in se v njih prostovoljsko udejstvuje že skoraj 30 let.

Kot veteran svoje spomine in izkušnje iz obdobja samoosvajanja Slovenije deli s šolarji. V okviru Rdečega križa je aktiven na humanitarnem področju. Pri Sopotnikih izvaja brezplačne prevoze ranljivih skupin. Za širšo družbeno skupnost je pomembno tudi njegovo prostovoljstvo v okviru Kinološkega društva Zagorje ob Savi in Kinološke zveze Slovenije. Je vodnik reševalnega psa pri iskanju pogrešanih oseb, izvaja usposabljanja lastnikov in vodnikov reševalnih psov. Poleg tega obiskuje šolarje in jih seznanja s pravilnim načinom ravnanja s pri ter jih s tem ozavešča o odgovornem lastništvu živali. S psi obiskuje tudi stanovalce domov starejših. V svojem okolju je vpeljal akcijo ulova nelastniških psov, ki je edinstvena v Sloveniji.

Poleg povprečno opravljenih 600 prostovoljskih ur letno ga odlikuje tudi srčnost in zavzetost, s katero navdihuje vse okrog sebe in gradi mostove med generacijami.”

Lojzetu Klančišarju čestitamo za zasluženo prejeto priznanje.

 

 

Povzeto po: https://www.consulta.si/novice/priznanje-republike-slovenije-za-izjemne-dosezke-n/5149