MANJ SVEČK ZA MANJ GROBOV

Prvega novembra obeležujemo dan spomina na mrtve oziroma praznik vseh svetih. Dan vseh svetih je katoliški praznik, ki ga praznujejo povsod po svetu, v čast in spomin vseh svetnikov. Za ta dan je značilno obiskovanje grobov in udeležba pri cerkvenih obredih in pokopališčih. Nepogrešljivi obred na praznik vseh svetih pa je tudi prižiganje svečk na grobovih. MANJ SVEČK ZA MANJ GROBOV je vseslovenska dobrodelna akcija, ki jo že nekaj let več kot uspešno koordinira FUNDACIJA SVEČKA iz Zagorja, in s katero lahko vsak od nas pomaga nekomu, ki je te pomoči potreben, poleg dobrodelnosti pa je tudi bolj ekološka. Vodja fundacije je Primož Jelševar.

Dobrodelna akcija Manj svečk za manj grobov se je z leti razvila v pravo vseslovensko gibanje. Vsako leto se v projekt, ki ga koordinira FUNDACIJA SVEČKA iz Zagorja, vključi več sto prostovoljcev, organizacij in podjetij iz vse Slovenije, s pomočjo katerih se je v zadnjih letih zbralo že skoraj četrt milijona evrov. Vsa zbrana sredstva vsako leto namenijo za nakup zdravstvenih naprav in pripomočkov, ki rešujejo življenja.

Organizatorji akcije MANJ SVEČK ZA MANJ GROBOV poudarjajo, da s svojo akcijo ne želijo rušiti tradicije, saj so svečke na grobu močan simbol spomina na naše najdražje. Tega spomina ne smemo okrniti s pretiravanjem, saj svoje pokojne nosimo v mislih in srcih vsak dan, s sodelovanjem v  takšni akciji pa lahko naredimo nekaj dobrega za tiste, ki nas najbolj potrebujejo, saj v zameno za prispevek dobime zastavico sočutja, ki jo pustimo na grobu.

ZD Zagorje je ta mesec v okviru akcije prejel kar 11.421,00 eurov za stol »goseničar«, zunanji avtomatski defibrilator in SOS gumbe

KOMU JE NAMENJENA POMOČ LETOS?

Zagorju bodo letos vsa zbrana sredstva namenili Alenki Mikuš, ki je zaradi nesrečnega padca z drevesa postala tetraplegik. Potrebuje 24-urni nadzor, ki je mogoč le na intenzivnem oddelku UKC, kjer pa postelje potrebujejo za druge poškodovance. Nega na domu stane 5.000 EUR mesečno, večino stroškov krije hči Tina z družino in sorodniki.

Trbovljah bodo v letošnjem letu zbrana sredstva namenili nakupu profesionalnih defibratorjev za potrebe Reševalne službe Zdravstvenega doma Trbovlje. Omenjeno napravo reševalci uporabijo v primeru srčnega zastoja, saj z njo lahko ponovno vzpostavijo normalno delovanje srca.

Hrastniku bodo letos zbrana sredstva namenili za nakup Avtomatskega ventilatorja z efektivnim modulom CPAP za terapijo na kraju dogodka. Uporablja se v nujnih primerih kjer je potrebno oskrbeti dihalno pot ter je v pomoč pri premestitvah hudo bolnih ali  poškodovanih pacientov v bolnišnice.

Občini Litija in Šmartno pri Litiji bosta zbrana sredstva skupaj s KS Sava in KORK Jevnica namenili za invalidski stopniščni vzpenjalec – goseničar, ki bo namenjen za transport bolnikov, ki živijo v večstanovanjskih hišah brez dvigal. Pripomoček bodo podarili reševalni enoti ZD Litija. Krajevne skupnosti Hotič, Polšnik in Gabrovka bodo sredstva namenili za nakup defibrilatorjev.

Poleg zasavskih občin pa bodo sredstva zbirali tudi v Celju, Mariboru, Grosupljem, Domžalah, Velenju, Šmartnem ob Paki, ter v Murski Soboti.

 

 

 

 

 

 Če bi se radi pridružili akciji na drugačen način in postali prostovoljec, pišite na [email protected]

 

Pomagajmo tistim, ki še živijo, če nismo mogli vsem, ki se jih te dni spominjamo je geslo letošnje že 10. dobrodelne akcije

vir: manjsveck-manjgrobov.si