V Šmartnem pri Litiji, v njihovi domači dvorani Pungrt, je bila v četrtek, 25. aprila 2018, odigrana tekma 6. kroga končnice Lige NLB za obstanek med domačim RD Herz Šmartno in RK Maribor Branik. Šmarčanom je uspelo remizirati z rezultatom 25:25.

Tekmo je v 3. minuti z 1:0 odprl Andraž Justin, ko je zadel s sedmih metrov. Nato sta sledila iz obeh strani po dva zadetka, tako da so domači z golom Tilna Strmljana v 6. minuti povedli s 4:3. Prva izključitev je sledila napad kasneje, ko si je dvominutno kazen priigral Matevž Kunst. V 10. minuti sta jo dobila Tilen Strmljan in znova Matevž Kunst, zato so gostje izkoristili igro z dvema igralcema več ter izenačili na 5:5. Šmarčani so tudi v nadaljevanju lepo ohranjali prednost enega zadetka, kjer je bil izid v 15. minuti 9:8. Minuto kasneje pa so Mariborčani z dvema zaporednima zadetkoma povedli z 9:10. 5. obramba Midhada Muratoviča in prekršek v napadu Andraža Keteja je bil razlog, da so Šmarčani spet povedli po nekaj minutah.

Rezultat srečanja v 20. minuti je bil 12:10. Po dveh zaporednih zadetkih Tadeja Soka v 24. minuti je bil domači trener Filip Gradišek primoran vzeti minuto odmora. Niti enominutni premor ni pomagal Šmartnem, ko je Maribor povedel že za +3 (13:16), končni izid prvega dela pa je za 13:17 postavil Filip Jerenec. Šmarčani so drugi del odprli zelo dobro ter po nekaj napakah Maribora, zaostanek znižali na -2 (16:18). Tri zaporedne obrambe pa so domačim še dodatno pomagale, da so se približali na vsega en zadetek (17:18), hkrati pa je bil gostujoči trener primoran zahtevati enominutni odmor. Črni niz gostujočih se je še nadaljeval, saj je Šmartno z golom Petra Bahovca povedlo z 19:18. Mariborčani so se v nadaljevanju vendarle prebudili ter izkoristili dve izgubljeni žogi Šmarčanov in povedli za +1 (20:21). Kljub temu so se domači vrnili in v 50. minuti zopet povedli s 24:23. Zaradi protestiranja sodniških odločitev si je dvominutno izključitev prislužil gostujoči trener Marko Šibila. Končnica tekme je bila zelo napeta, saj so domači dve minuti pred koncem izenačili na 25:25, tik za tem pa je Šibila vzel še eno minuto odmora. Tekma je bila končana z rezultatom 25:25, saj je Filip Jerenec v zadnji sekundi streljal mimo vrat.

Foto: Dominik Pekeč_ŠD Šport

Herz Šmartno: M. Sadar (0 obramb), Strmljan 5, Ribarič, Kunst 4, Cirar 2, Justin 7, Bahovec 1, Žižek, Muratovič (15 obramb), Sadar, Jerina, Močnik 2, Žurga 1, Kukovica (0 obramb), Dobovičnik 3, Ostrež. Trener: Filip Gradišek.

Maribor Branik: Đurica (12 obramb), Bogadi 2, Celmiš 3, Čudič (0 obramb), Sok 6, Levc, Jerenc 6, Rotim 4, Velkavrh, Bezgovšek 2, Štumpfl, Sivić 1, Kete 1. Trener: Marko Šibila.

Sedemmetrovke: Herz Šmartno  5 (5), Maribor Branik  2 (2).

Izključitve: Herz Šmartno  10 minut, Maribor Branik  6 minut.