Občina Šmartno pri Litiji v prihajajočem tednu praznuje svoj občinski praznik. Na današnji dan namreč goduje sv. Martin, zavetnik šmarske cerkve. Pestro dogajanje se začne že danes s pokušino mladega vina, vrhunec pa bo v petek, ko se bo na Staretovem trgu v Šmartnem odvijalo pravo Martinovanje z ansamblom Roka Žlindre.

 

Danes, 11. novembra 2019, ob 11.00  bo pokušina mladega vina, ki jo organizira domače društvo vinogradnikov ŠTUC, na Staretovem trgu. Vinogradniško društvo »ŠTUC« združuje prek 200 članov in deluje v sklopu Zveze vinogradnikov Dolenjske. Društvu je že vrsto let zaupan pomemben del pri organizaciji občinskega praznika ob dnevu sv. Martina. Dogodek »Pokušina mladega vina« bo letos potekal prvič v želji, da to postane tradicionalni dogodek.

V sredo, 13. novembra 2019, bo ob 9.00 otvoritev razstave šmarskih vezilj v Kulturnem domu Šmartno pri Litiji; ob 17.00 sledi osrednji dogodek z nastopom Tamburaškega orkestra Šmartno in otroškega pevskega zbora Žvrgolevčki. Šmarske vezilje delujejo pod vodstvom Štefke Fašing in se srečujejo že enajsto leto. Izdelujejo različne izdelke. Največ vezejo, v roke pa vzamejo tudi pletilke, kvačke in kleklje. Kot že nekaj let zapovrstjo, bodo tudi letos, ob občinskem prazniku, pripravile bogato razstavo. Njihove vezenine, kar 33 oltarnih prtov, že krasijo oltarje v šmarskih cerkvah.

V četrtek, 14. novembra 2019, bo ob 19.00, osrednja prireditev ob občinskem prazniku Brezčasna zapuščina – spomin, zahvala in navdih, v Kulturnem domu Šmartno pri Litiji. Osrednja prireditev bo povezala delčke šmarske preteklosti, pomembne osebe, ki so živele ali delovale v Šmartnem in nas skozi te spomine spomnila na prihodnost. Prireditev, ki jo pripravljata Javni zavod Bogenšperk in Knjižnica Litija, bo v znamenju muziciranja tria – Nina Pečar, Luka Brodarić, Daniel Šimek. Slavnostni govornik bo poslanec Evropskega parlamenta dr. Klemen Grošelj.

V petek, 15. novembra 2019, Martinovanje pod šotorom na Staretovem trgu. Od 14. ure naprej bo potekalo druženje ob hrani in pijači, tja do 19. ure, ko bo pod šotorom nastopil ansambel Roka Žlindre.