Vlada je maturantom skušala olajšati že tako stresno predmaturitetno izpitno obdobje in jih je zato v prenovljeni nacionalni strategiji cepljenja proti covid-19 uvrstila med prednostne skupine. Če se torej želite otresti strahu pred okužbo v času, ko je pred vami največ učenja, imate maturanti čas še danes do 12. ure, da se prijavite na cepljenje proti covid-19, ki bo potekalo v petek.

 

Na cepljenje se lahko prijavite v cepilnem centru pri zdravstvenem domu stalnega prebivališča. Prijava je pomembna, ker je od tega odvisna pravočasna dobava cepiv na cepilna mesta.

 

V prihodnjem tednu bo znanih tudi več podrobnosti o maturi in posebnostih izvedbe mature zaradi epidemije covid-19. V sredini tedna bo namreč novinarska konferenca, na kateri bodo o kar hitro bližajoči se maturi spregovorili ministrica Simona Kustec, direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc in predsednika obeh maturitetnih komisij. V izpitnem centru pravijo, da  sprememb v časovnici mature ni pričakovati.

Splošna matura se v skladu s potrjeno časovnico prične v torek, 4. maja z esejem iz slovenščine, poklicna matura pa konec maja.

Svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje je predlagala, da bi se tudi pričetek splošne mature prestavil na konec maja, saj bi do takrat maturanti, ki se bodo proti covid-19 cepili v petek, postali odporni na okužbo, a očitno predlog ne bo upoštevan.

Skupaj z drugimi dijaki in šolarji naj bi v tem tednu izvedeli več tudi o začetku samotestiranja na novi koronavirus. Po oceni ministra Poklukarja pa bi lahko samotestiranje dijakov izpeljali že v prihodnjem tednu.