Na včerajšnji slavnostni prireditvi v Cankarjevem je nagrado Prešernovega sklada prejel tudi Zagorjan Dušan Kastelic, ustvarjalec animiranih filmov. Nagrade so prejeli še  Jure Jakob (pesnik), Martina Batič (zborovska dirigentka), Tomaž Svete (skladatelj), Maruša Majer (igralka) in Aljoša Dekleva in Tina Gregorič Dekleva (arhitekta). Prešernovi nagradi sta dobila kostumografka in scenografka Bjanka Adžić Ursulov ter režiser in scenarist Filip Robar Dorin. Številne kulturne ustanove pa bodo danes brezplačno odprle svoja vrata.

Tudi v zasavskih občinah so včeraj pripravili prireditve v čast kulturnega praznika, kjer so podelili kulturna priznanja in nagrade – v Hrastniku priznanje 8. februar, v Trbovljah nagrado Tončke Čeč, v Zagorju pa plaketo in priznanje dr. Slavka Gruma. Osrednja proslava je potekala tudi v Litiji.

vir: Jure Eržen

Dušan Kastelic, ustvarjalec animiranih filmov

Dušan Kastelic je priznani slovenski ilustrator, stripovski avtor in ne nazadnje ustvarjalec animiranih filmov, ki se kot vrhunski umetnik dokazuje s filmskim opusom, od prvega animiranega filma Perkmandeljc (2002) do zadnjega, Celica, ki ga je ustvaril leta 2017 in se z njim dokazal tudi kot nesporen avtor svetovnega formata. Film je gostoval na zavidljivem številu (več kakor 100) pomembnih festivalov po svetu in zanj je prejel številne mednarodne nagrade (26): za najboljši film, animirani film, scenarij, zvok …
Dušan Kastelic je v Sloveniji in svetu eden od pionirjev tehnike računalniške 3D-animacije, svoje filme pa vselej ustvarja kot producent, režiser, scenarist, glavni animator, avtor likovne zasnove scenografije in likov, montažer …

Proslava na predvečer kulturnega praznika je tudi tokrat postregla s prepletom kritične misli o družbi predsednika upravnega odbora Prešernovega sklada Vinka Möderndorferja in refleksije umetnosti, ki so jo v videih prispevali letošnji nagrajenci. Osrednja prireditev ob prazniku bo sicer pred Prešernovo rojstno hišo v Vrbi, slavnostni govornik bo etnolog Janez Bogataj.