V torek, 5. oktobra 2021, je v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini potekala zaključna slovesnost projekta Kulturna šola 2021, ki ga organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD).

JSKD je projekt letos izpeljal že petnajstič zapovrstjo in želi spodbujati kulturno vzgojo in ustvarjalnost pri mladih na raznolikih umetnostnih področjih, obenem pa podpira kakovostne dosežke v izbranih dejavnostih.

Podeljeni so bili nazivi in priznanja v projektu Kulturna šola. Naziv Najbolj kulturna šola 2021 je prejela Osnovna šola Preserje pri Radomljah,  v kategoriji male in podružnične šole pa si je naziv Naj kulturna šola prislužila Osnovna šola Ivana Cankarja Trbovlje.

Osnovna šola Ivana Cankarja Trbovlje je svoje priznanje dobila zato, ker je šola strpnih, solidarnih in odgovornih ljudi. Učenci in učitelji delajo z roko v roki, drug z drugim, s svojim delom se trudijo učence vzgojiti v ljudi, ki bodo tudi ko bodo odrasli,  posegali po kulturi, športu in drugih dejavnostih, ki bogatijo življenje – kot uporabniki in ustvarjalci. Osnovna šola Ivana Cankarja ni zelo velika, a vseeno na svojem območju uspešno krepi kulturno vzgojo in ustvarjalnost učencev na različnih umetnostnih področjih, podpira njihove kakovostne dosežke na kulturnem področju, omogoča pa tudi izobraževanje mentorjev, ki izvajajo dejavnosti na tem področju. Šola sodeluje tudi pri različnih kulturnih projektih in prepričani so, da s pomočjo teh projektov rastejo tako učitelji kot tudi učenci. Zaradi teh kvalitet šole JSKD meni, da je med malimi šolami ravno Osnovna šola Ivana Cankarja Trbovlje upravičena do priznanja za najboljšo kulturno šolo v kategoriji mala oziroma podružnična šola.

Naj bo ta laskavi naziv spodbuda za dobro delo še naprej. Čestitke, Cankarjevci!