Rudnik Sitarjevec v Litiji je eden najbogatejših mineralnih rudnikov v Evropi. Trenutno ni več aktiven v smislu izkopavanja rudnin, pač pa je preurejen v sodobni podzemni muzej. Rudnik Sitarjevec  je polimineralno rudišče, ki ima zelo bogat nabor različnih mineralov v evropskem in celo svetovnem merilu. Obiskovalci si lahko ob obisku ogledajo raznoliko geološko naravno dediščino, svet netopirjev, pajkov in gliv ter bogato rudarsko izročilo.

V času praznikov – med božičem in novim letom pa vas TIC Litija, ki skrbi za vodene doživljajske turistične oglede rudnika Sitarjevec, vabi na ogled Izvoznega rova rudnika bo v teh dneh brezplačen. Ogled je možen med 16:00 in 19:00 uro. Odločite se lahko tudi za ogled Glavnega rova, za katerega pa se je potrebno najaviti, ogled pa je v teh dneh možen s prazničnim 50% popustom.

Umetnica Joži Jamšek pa je v Sitarjevcu razstavila jaslice iz kamnin in mineralov rudnika Sitarjevec, ki bodo na ogled še vse do svečnice. Včeraj in danes je brezplačni ogled jaslic v rudniku obogaten še s kulturnim programom – danes ob 17. in 18. uri boste lahko prisluhnili MEPZ KUD Jevnica.

V nedeljo, 2. januarja pa vas ob 17. uri vabijo na ogled božične zgodbe pred rudnikom Sitarjevec v izvedbi gledališke skupine KUD Jevnica in MePZ Miha Vahen iz Jevnice.

Vabljeni, da se spoznate z lokalnimi lepotami in tradicijo na malce drugačen način.