Vir fotografije: Karate klub Trbovlje
Prejšnji teden je med 19. in 23. majem v Poreču na Hrvaškem potekalo Evropsko prvenstvo za člane in članice v karateju in parakarateju. Nastopilo je 513 tekmovalk in tekmovalcev iz 47 evropskih držav, med njimi je bilo tudi sedemnajst slovenskih reprezentantov. Mesto v reprezentanci so si s svojimi rezultati zagotovili tudi trije člani Karate kluba Trbovlje in sicer Urša Haberl, Barbara Haberl in Domen Zidar.

Prva dva dni evropskega prvenstva so potekali izločilni boji v posameznih kategorijah; ker v posamezni kategoriji  lahko nastopi le en predstavnik posamezne države, so se na prvenstvu res pomerili samo najboljši karateisti stare celine.

Od naših je prvi na borišče stopil Domen Zidar v kategoriji do 67 kilogramov, kjer se je pomeril z reprezentantom iz Cipra. Po dobri kontroli borbe in vodstvu z 2:0, je v zadnji tretjine borbe Domen dovolil nasprotniku preobrat ter tako svoj krstni nastop na članskih prvenstvih končal v prvem krogu z rezultatom 2:4. Rezultat pušča rahlo grenak priokus, saj je bila zmaga na dosegu roke.

Naslednja je nastopila Barbara Haberl v kategoriji do 55 kilogramov, kjer je bila v prvem krogu njena nasprotnica reprezentantka Češke. Barbara je ves čas lepo kontrolirala borbo in zmagala po sodniški odločitvi, v drugem krogu proti Belorusinji pa se ji je pa tako kot pri Domnu zgodil trenutek nepazljivosti – en nožni udarec nasprotnice v glavo, posledično tri točke in s tem žal poraz 3:5. Da je lepa priložnost za dober rezultat splavala po vodi, se je videlo v soboto, ko se je Belorusinja preko repasaža veselila bronaste medalje.

Kot zadnja je nastopila Urša Haberl v kategoriji do 50 kilogramov; svoje prvo člansko prvenstvo je začela tako, kot da bi jih imela že nekaj za sabo – zanesljivo in rutinirano je premagala Latvijko z 9:4. V drugem krogu je zmanjkalo nekaj sreče in moči proti Italijanki ter posledično poraz z 0:3. Italijanka se je uvrstila v repasaž ter na koncu izgubila za bronasto medaljo.

Po posameznih nastopih je sledilo še ekipno tekmovanje. Moška ekipa je v prvem krogu izgubila proti Italijanom. Več uspeha so imela dekleta, ki so premagala Norvežanke. Prvo je nastopila najuspešnejša in najizkušenejša slovenska tekmovalka, Tjaša Ristič, ki se je pomerila s staro znanko, rivalko iz svoje kategorije, in končala borbo neodločeno z 0:0. Druga je na tatami stopila naša Urša Haberl in z zmago 6:3 povedla Slovenijo v vodstvo. Zadnja je nastopila Kiti Smiljan in kljub porazu 2:3 poskrbela, da so se naše tekmovalke uvrstile med najboljših 16, kjer so bile nasprotnice Italijanke. Tako Tjaša Ristič kot Kiti Smiljan sta doživeli minimalna poraza, tako da naša Urša Haberl, ki je bila postavljena na tretje mesto, žal ni dobila priložnosti za svoj četrti nastop na tokratnem prvenstvu. Italijankam je odlično kazalo za uvrstitev v finale, premagovale so svoje nasprotnice, v polfinalu povedle proti Turkinjam z 1:0, potem sta pa sledila dva poraza in finale je splavalo po vodi s tem pa tudi možnost repesaža naših deklet in borbe za bron, ki so se ga nato veselile prav Italijanke.

Tokrat je za veselje v slovenski izbrani vrsti poskrbela parakarateistka Diana Bekčič, ki je osvojila srebrno medaljo v katah.

Karate klub Trbovlje je z nastopi svojih treh tekmovalcev Urše, Barbare in Domna zadovoljen, saj so vsi trije bili debitanti na članskem prvenstvu, ob treh porazih so zabeležili tri lepe zmage in pustili dober vtis.

Tokratno evropsko prvenstvo je bilo zaradi znanih razmer specifično, med drugim je žal minilo brez gledalcev. Hrvati so glede na otežene okoliščine odlično organizirali in izpeljali prvenstvo, za nagrado pa je prav ob koncu prvenstva poskrbela njihova moška ekipa, ki je postala ekipni evropski prvak.