Foto: FB stran Uroš Ocepek https://www.facebook.com/photo?fbid=10158467743676634&set=a.42484326633

22. 11. 2020 se je končalo spletno glasovanje za naj inovacijo Slovenije. Med kandidati je tudi zasavski BCI-slikar.

Dr. Uroš Ocepek, Jon Tavčar in Matic Bernot iz Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje ter dr. Maša Mikkel Jazbec iz Zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje so pripravili BCI-inštalacijo: Slikanje z mislimi.

V torek pa je v okviru Dneva inovativnosti 2020  potekala slovesna podelitev nacionalnih priznanj Inovacij Slovenije.  BCI-slikar je prejel Posebno nacionalno priznanje za inovacijski izziv 2020 za sodelovanje kulturno-kreativnih industrij in gospodarstva.

BCI-slikar je že na regionalnem izboru Inovacij Zasavja prejel zlato priznanje, vsekakor pa je priznanje na nacionalnem nivoju vredno čestitk in pohvale.

O tem, kaj priznanje pomeni avtorjem inštalacije, smo vprašali dr. Mašo Mikkel Jazbec: “Zelo veseli smo bili že same uvrstitve na nacionalni nivo. Sploh je to prelomen korak, ker prihajamo iz kulturnega in izobraževalnega sektorja. Tako, da prejetje posebnega nacionalnega priznanja za inovacijski izziv 2020 – sodelovanje kulturno-kreativnih industrij in gospodarstva predstavlja oranje ledine za sodelovanje umetnosti, znanosti in gospodarstva ne le v besedi temveč tudi v praksi. In s to prakso si želimo nadaljevati. V nagrajeni inovaciji BCI slikar je kar nekaj pomembnih aplikacij in sicer: v prvi predvsem kreativno orodje za ljudi z gibalnimi ovirami (kreativna rehabilitacija), predstavljanje BCI tehnologije širši javnosti, predstavljanje dosežkov nevroznanosti širši publiki ter inovativen pristop k ohranjanju zasavske kulturne dediščine – kajti slikarske poteze in barve v BCI slikarju so povzete po priznanem zasavskem akad. slikarju Janezu Knezu.”

 

Naj bo priznanje pobuda za nadaljnje uspešno sodelovanje in nove inovacije.
Čestitamo!