Verjetno ste že slišali za Movember. S tem izrazom ne poimenujemo le akcijo, ko si moški novembra pustijo rasti brke, pač pa je Movember globalna kampanja ozaveščanja moških o njihovemu zdravju, ki se odvija ves november. Kampanja se osredotoča na spodbujanje dobrega telesnega in duševnega zdravja moških ter na ozaveščanje o zdravstvenih težavah moških, v prvi vrsti o raku prostate in na modih ter o izzivih duševnega zdravja in preprečevanju samomorov.

Rak prostate je ena najbolj pogostih oblik raka pri moških v Evropi in tudi v Sloveniji in je pogost zlasti pri starejših moških. Več kot dve tretjini bolnikov je  starejših od 65 let. Na leto ga v Sloveniji diagnosticirajo pri okoli 1500 moških, za posledicami te bolezni pa jih umre okoli 400, so zapisali na spletni strani NIJZ.

Ravno zato zdravniki apelirajo na preventivne in redne zdravniške preglede, ki so ključnega pomena za prepoznavanje in zgodnje odkrivanje morebitnih zdravstvenih težav. Poleg tega pa je izjemno pomembno vzdrževanje zdravega življenjskega sloga. Zdravstvena stroka svetuje, naj moški v svoj vsakdan vključijo telesno dejavnost, uravnoteženo prehrano, dovolj spanca, omejijo pa naj uživanje alkoholnih in tobačnih izdelkov.

“V Društvu Šola zdravja se poskušajo držati teh smernic. Ne le novembra, njihovi člani so dejavni tekom celega leta. Vsako jutro pol ure telovadijo zunaj na prostem, družijo se z drugimi na telovadbi, pa tudi zunaj nje, hodijo skupaj na izlete, koncerte, gledališče, izobražujejo se o zdravi prehrani, o tem kako pravilno izvesti vaje »1000 gibov«, delajo tudi vaje za moč, pa še nov projekt imajo – »Dihamo z naravo«. Pri njih je zelo pestro in veselo. Dragi moški, ozrite se okoli sebe, poiščite oranžne telovadce Šole zdravja in se jim pridružite pri redni, polurni, jutranji telovadbi »1000 gibov« na svežem zraku. Začeli se boste več družiti, kar je dobro za vašo psiho in okrepili boste svoje zdravje, ker se boste redno razgibavali. Naredite korak naprej za svoje zdravje!” je še zapisala Neda Galijaš iz Društva Šola zdravja.

Spoštovani moški, kljub temu, da je november že pri kraju, na skrb zase in za svoje zdravje ne pozabite. Kar se tiče telesne aktivnosti se lahko pridružite Društvu Šola zdravja, ki je aktivna v skoraj vseh zasavskih krajih in tako poskrbite za boljše počutje.

 

Foto: Arhiv Društva Šola zdravja