V preteklem tednu se je na Ptuju odvijala že 30. prireditev z naslovom Dobrote slovenskih kmetij. Osrednji del prireditve predstavlja državno ocenjevanje prehranskih izdelkov s kmetij in razstava nagrajenih živil. Projekt, ki se pod okriljem Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Občine Ptuj ter z velikim entuziazmom, neusahljivo energijo in trdno odločenostjo zavodov po vsej Sloveniji, predvsem pa KGZ-ja Ptuj trudi ohraniti in spodbujati domače in kvalitetno, je prinesel nagrade tudi kmetijam iz zagorske občine.

 

Priznanja za seznorično kakovost proizvedenih živil so prejele naslednje kmetije iz zagorske občine; Kmetija Sešlar iz Podlipovice je prejela priznanja za mlečne izdelke iz biodinamične pridelave, za surovo maslo bronasto, za poltrdi sir srebrno priznanje ter za albuminsko skuto zlato priznanje. Franc Lazar iz Orehovice je za gozdni med prejel bronasto priznanje, Albin Ravnikar iz Spodnjih Izlak pa je prejel zlato priznanje za kruh iz krušne peči in bronasto za orehovo potico.

Osnova projekta je celoletno delo kmetijskih strokovnjakov na terenu, pri čemer veliko vlogo odigrajo svetovalci za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti na kmetijah ter za razvoj podeželja. Namen tega dela je čim več kmetij na Slovenskem spodbuditi k pridelavi zdrave domače hrane in neposrednemu trženju le te. Za doseganje višje dodane vrednosti pridelkov je ključnega pomena predelava, zaradi česar se vedno več kmetij odloča za dopolnilne dejavnosti na kmetijah, kar jim odpira veliko večje možnosti. Med sodelujočimi kmetijami jih ima registrirano dopolnilno dejavnost že več kot 60%.

Vrhunec projekta je razstava, ki je organizirana v minoritskem samostanu na Ptuju vsako leto, tretji vikend v maju. Obsežna štiridnevna prireditev vključuje razstavo dobrot, ki so prejele zlato, srebrno in bronasto priznanje, aktualne strokovne posvete in predavanja, bogato sejemsko dogajanje s ponudbo številnih dobrot, raznovrstni kulturni in zabavni program, predstavitve in seveda: podelitve trdo zasluženih priznanj.

Dobrote slovenskih kmetij, ki je hkrati tudi uveljavljena blagovna znamka, se odvija že od davnega leta 1950. Priznanja so potrditev pravega pristopa kmetijam, ter verodostojna informacija kupcem, kje se lahko oskrbijo z domačo, večinoma na tradicionalen in pod strogimi slovenskimi pravili pridelano hrano, ki bo prišla na njihove mize po čim krajši oskrbni poti.