Slovenija je kmalu po razglasitvi samostojnosti uvedla lastno nacionalno valuto tolar, ter tako stopila tudi na pot denarne osamosvojitve. Na današnji dan, 8. oktobra, davnega leta 1991 so kot zakonito plačilno sredstvo prišli v veljavo tolarski vrednostni boni, ki so veljali do konca februarja 1992. 

Se še spomnite tistih časov, ko so v naših denarnicah kraljevali tolarji? To so bili časi poceni kave in časopisa, zlato obdobje, ko si se tudi z drobižem v žepu lahko imel lepo. Mineva že enajsto leto od trenutka, ko smo iz naših denarnic stresli še zadnje slovenske tolarje ter jih nadomestili z evrskimi kovanci in bankovci. Na današnji dan, 8. oktobra, davnega leta 1991 pa je Banka Slovenije dala prvič dala v obtok slovenske tolarske bone. Do izdaje tolarskih bankovcev in kovancev so se vrednostni boni uporabljali kot zakonito plačilno sredstvo. Razmerje med jugoslovanskimi dinarji in boni je bilo v tem obdobju 1:1, medtem ko je bil tečaj tolarja v začetku določen pri 32 tolarjih za eno nemško marko. Tolarski boni so bili naša uradna valuta vse do 1. februarja 1994, ko smo jih zamenjali s tolarji.

vir: www.bsi.si

Vrednostne bone in tolarske bankovce je še vedno moč zamenjati v Banki Slovenije, brez časovne omejitve. Za tolarske kovance pa se je ta možnost iztekla konca leta 2016.

Tolar je v letih svojega obstoja odigral zelo pomembno stabilizacijsko vlogo in užival zelo visoko stopnjo zaupanja. Izkušnje z lastno valuto pa so za nas neprecenljive narave, ter dobra popotnica, če bi se v skupnem evrskem prostoru kaj zalomilo.

 

VIR: Oglarska pot, MMC RTV SLO