4. maj je mednarodni dan gasilcev. Gasilci posvečajo svoja življenja zaščiti življenja in lastnine drugih, pa čeprav to pomeni, da žrtvujejo svoja življenja. Ob mednarodnem dnevu gasilstva (International Firefighters’ Day-IFFD) gasilcem čestitamo. 

Kdo pa je Florijan? Ime Florijan izhaja iz latinskega imena Florianus, izpeljanke iz besede Florus, kar pomeni cvetoč, svetel, sijajen, krasen. Florijani godujejo na današnji dan, 4. maja. Florjanovo je po mnogih slovenskih krajih ljudski praznik, saj je sveti Florijan priljubljen svetnik. Bil je rimski vojščak in mučenec v času rimskega cesarja Dioklecijana, danes pa  velja za zavetnika pred ognjem, sušo, pred povodnijo in vojsko. Zato so si ga za svojega zavetnika izbrali tudi gasilci.

Pročelja številnih gasilskih domov krasijo podobe naslikanega sv. Florjana, predvsem v Posavju ima veliko hiš ali gospodarskih stavb izven mest a slemenskih zaključkih podobo sv. Florjana, angelske glavice, mačke ali petelina, ki simbolizirajo zaščito pred ognjem. Po sv. Florijanu je v Sloveniji poimenovanih 44 cerkva, v kapelicah in na oltarjih pa lahko vidimo kipce sv. Florijana.

Po starih šegah na florjanovo gospodinje niso smele peči, niti ne zakuriti peči; tudi kovači tega dne niso delali, da se ne bi zamerili svetemu Florjanu.

V čast sv. Florjanu gasilci po Sloveniji pripravijo številna tradicionalna Florjanova praznovanja, da bi se mu s tem zahvalili za njegovo pomoč. Mi pa se  zahvaljujemo gasilcem za njihove izjemne prispevke celotni skupnosti.