Društvo žena in deklet Vače letos obeležuje 25-letnico svojega obstoja. Ob tej priložnosti so na Vaškem dnevu pripravili raznoliko kulinarično razstavo, razstavo zelišč, ročnih del ter bogato etnološko razstavo.

Popoldan se je pričel bogat kulturni program s številnimi nastopajočimi, predvsem iz domačega kraja (pevci, plesalci, gledališčniki), potekal pa je tudi srečelov. Za sam fantastičen zaključek dneva pa je nastopil priznan Ansambel Petra Finka, ki je dodobra razgrel množico udeležencev in na plesišče je bilo zapolnjeno do zadnjega prostora.

Med drugim je bil ansambel pohvaljen tudi s strani podžupana občine Litija Borisa Doblekarja, ki se je udeležil Vaškega dne in za naš portal povedal, da je ta prireditev ena od mnogih v občini, ki je velikega pomena, tako za razvoj kraja, kot za turizem in ne nazadnje za dobro počutje, prijateljstvo in tesnejše sodelovanje na vseh področjih. Za odlično prireditev pa se je zahvalil tudi predsednici Društva žena in deklet Vače Vlasti Cirar, ki je poudarila pomembnost čim boljše promocije dogodka, kar je danes tudi zelo bistvenega pomena, da je dogodek »slišan« in tako, tudi dobro obiskan.

Iz Društva žena in deklet Vače so po letošnjem Vaškem dnevu sporočili: »Za nami je še en zelo uspešen Vaški dan. Petindvajseto obletnico delovanja našega društva smo obeležili z lepo prireditvijo in s številnimi obiskovalci. Hvala vsem sodelujočim in vsem obiskovalcem

VAŠKI DAN

Društvo žena in deklet Vače tradicionalno organizira tudi prireditev imenovano Vaški dan. Včasih zadnja, v zadnjem obdobju pa predzadnja nedelja v mesecu avgustu je že tradicionalno namenjena Vaškemu dnevu. Rdeča nit Vaškega dne je izbrani aspekt podeželskega življenja. 

ZGODOVINA DRUŠTVA

Začetki Društva žena in deklet Vače segajo v leto 1992, tako da lahko rečemo, da ima Društvo dolgo in bogato zgodovino. Društvo žena in deklet Vače je sprva delovalo kot aktiv. Leta 1995 pa se je Društvo preoblikovalo v pravnoorganizacijsko obliko, ki jo ima še danes. Kljub temu, da se je društvo v dobrih dveh desetletjih spreminjalo in razvijalo, je prvotni namen društva ostal enak. To je povezovanje, izobraževanje, izmenjevanje izkušenj in znanj, obujanje in ohranjanje običajev, ki smo jih že skoraj pozabili.