Po vrsti dogodkov v tem tednu na Zaplazu, je današnja sobota vrhunec, kajti ob 10. uri bo slovesna maša ob 100-letnici posvetitve cerkve. Slovesno maševanje škofov in duhovnikov ob tej priložnosti bo vodil apostolski nuncij v Republiki Sloveniji, Njegova Ekscelenca msgr. Juliusz Janusz.

foto: J. Potrpin

Letos osrednje novomeško škofijsko romarsko svetišče na Zaplazu pri Čatežu namreč praznuje 100-letnico posvetitve cerkve. V ta namen je bilo v četrtek, po večerni maši predavanje prof. Staneta Grande z naslovom: »Kaj kronike povedo o Zaplazu?«. Sledil je koncert Kvarteta Strmole  iz Trebnjega. V petek je potekala sveta maša in pobožnost prvih petkov kot duhovna priprava na praznovanje.

prof. dr. Stane Granda

Na slovesni maši bo Prof. dr. Stane Granda prejel Odličje sv. Cirila in Metoda, najvišje odlikovanje Slovenske škofovske konference.

Ekscelenca msgr. Juliusz Janusz

Ob samem začetku svete maše, s katero se bo sklenilo »zaplaško leto«, bo gospod nuncij blagoslovil novo barvno okno za pročelje zaplaške jubilantke. Ob koncu bodo navzoči prejeli poseben papeški blagoslov, povezan s popolnim odpustkom.

Marijina cerkev na Zaplazu je ena najbolj znanih, priljubljenih in obiskanih božjih poti v osrčju škofije in Dolenjske. Za škofijsko romarsko središče je bila izbrana, ker je od vseh svetišč v škofiji najbolj prostorna Marijina cerkev, ki sprejme do tisoč ljudi. Ob njej pa je tudi dovolj prostora za parkiranje in večje slovesnosti.

Marijin studenec, ki zdravi oči…

Približno dvesto metrov severozahodno od cerkve sredi redkega listnatega gozda izvira Marijin studenec, ki ga ljudje navadno imenujejo “žegnani” studenec. Vodi pripisujejo veliko zdravilno moč, zlasti za očesne bolezni. Zato so zraven studenca sprva postavili železen križ. Leta 1915 pa je dal takratni čateški župnik Henrik Povše sezidati kapelo, posvečeno Lurški Materi božji.