Vir fotografije: Vlada RS
Včeraj je potekala novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janše in podpredsednikov vlade Zdravka Počivalška in Mateja Tonina, na kateri so predstavili Strategijo za obvladovanje bolezni covid-19 glede na trenutne epidemiološke razmere.

Vlada je namreč načrt v času epidemije včeraj deloma prilagodila in sicer ga je dopolnila z merili sproščanja ukrepov po regijah. Premier Janša je povedal, da “smo ugotovili, da je edina možna niša sproščanja, ki si ga vsi želimo, reagiranje v regijskem okviru.

 

In kaj to pomeni za Zasavje?

Trenutno povprečje števila okužb za 7 dni  je 52.

Vrir fotografije: Vlada RS
Ko bo 7-dnevno povprečje okužb padlo na število 37, bo zasavska regija prešla v t.i. RDEČO fazo. V rdeči fazi , se odprejo vrtci in šole 1. triade, sprostijo se nujne laboratorijske vaje za študente, vrata lahko odprejo muzeji, knjižnice, galerije, izvajati se smejo brezkontaktne športne aktivnosti na prostem, individualna vadba in vadba družin, pa tudi avtomehanične storitve in podobne dejavnosti, obratujejo lahko smučišča ter nekatere trgovine.
Ko bo v zasavski regiji 7-dnevno povprečje okužb padlo na število 28, bomo prešli v t.i. ORANŽNO fazo, kjer se v šole lahko vrnejo preostali razredi osnovne šole in zaključni letniki srednje šole po programu C, na fakultetah se lahko izvajajo izpiti in seminarji do 10 ljudi, sprosti se odprtje nekaterih ostalih servisnih dejavnosti, trgovin, zbiralo se bo lahko do 10 oseb, odpravi pa se tudi prepoved prehajanja občinskih meja.
Kar se tiče tako  želene sprostitve – odprtje šol, pogoje za to izpolnjujejo v Goriški in Obalno-kraški regiji, v Zasavju na to sprostitev zaenkrat še ne moremo računati.

Da pa lahko sploh preidemo na regijski pristop, pa bo potrebno  najprej doseči nacionalno merilo, dodaja Janša, in to bo takrat, ko bo po celi državi po obeh kriterijih padlo pod 1350 okužb in 1200 hospitaliziranih v zadnjih sedmih dneh.  Vlada se je zato odločila, da stanje omejitvenih ukrepov (brez izjem, ki so veljali v času praznikov) ostane nespremenjeno vsaj do 18. januarja 2021.