Napovedali 200-milijonsko investicijo v širokopasovno omrežje na podeželju

Mobile phones technology business concept, Creative network

Iz družbe Runa Enia so sporočili, da bodo v Sloveniji bodo v okviru projekta RUNE, katerega sofinancer je evropski sklad CEBF, v izgradnjo širokopasovnega optičnega omrežja na podeželju vložili okoli 200 milijonov evrov. Projekt bo stekel letos, končan pa naj bi bil v treh letih.

 

Družba RUNE Enia, ki je slovenska družba projekta RUNE (Rural Network Project), bo začela z investicijo v izgradnjo omrežja, ki bo končnim uporabnikom omogočalo hitrosti prenosa do 10 gigabitov (Gb) na sekundo in sicer na območjih, kjer sedaj ni širokopasovnega optičnega omrežja, med drugim v manjših naseljih in na redkeje poseljenih območjih.

RUNE je projekt gradnje širokopasovne optične infrastrukture na podeželskih področjih v Sloveniji in na Hrvaškem. Gre za projekt sklada Connecting Europe Broadband Fund (CEBF), ki sta ga ustanovila Evropska investicijska banka (EIB) in Evropska komisija z namenom vlaganja v tržne projekte, s katerimi bi dosegli cilje evropske “gigabitne družbe”. Kot navaja spletna stran Evropske komisije, je cilj do leta 2020 pridobiti za 500 milijonov evrov investicij v širokopasovno omrežje, pričakujejo pa sprostitev za od 1 do 1,7 milijarde evrov investicij. Projekt bodo podrobneje predstavili v sredo v Šentilju.