Letošnje šolsko leto se v ponedeljek končuje, ob 2. septembru, ko bodo učenci spet sedli v šolske klopi, pa jih čaka nekaj novosti; polnoletni dijaki naj bi v srednjih šolah zaradi svoje starosti ostali “brez ugodnosti”, v osnovnih šolah bodo učenci 2. razredov prejeli brezplačna učna gradiva, učitelji pa naj bi imeli višje plače.

 

BREZPLAČNO GRADIVO IN UKINITEV NADOMEŠČANJA ODPADLEGA POUKA

Če so bila v iztekajočem se šolskem letu učna gradiva prvič brezplačna za učence 1. razredov, bodo v naslednjem šolskem letu brezplačna tudi za učence 2. razredov osnovne šole. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je namreč nedavno spremenilo pravilnik, po katerem bo denar za zagotovitev brezplačnih učbenikov in delovnih zvezkov šolam namenjalo tudi za učence 2. razredov. Ena izmed novosti, ki je bo zagotovo vesel vsak šolar je tudi, da odpadlega pouka ne bo potrebno več nadomeščati, kar jim omogočajo spremembe pravilnikov o šolskem koledarju, ki jih je nedavno sprejelo ministrstvo.

OSTREJŠI VZGOJNI UKREPI V SREDNJIH ŠOLAH

V srednjih šolah se spremembe obetajo predvsem za polnoletne dijake. Ti si izostanka od pouka več ne bodo mogli opravičiti sami, njihovi starši pa za vpogled v njihove ocene in vzgojne ukrepe ne bodo potrebovali njihovega soglasja. Slednje predvidevata predloga novel zakona o gimnazijah ter zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju, za katera je upravičeno pričakovati, da ju bo DZ sprejel še pred jesenjo. Noveli prinašata tudi novosti pri vzgojnih ukrepih; Med drugim učitelju dajeta možnost, da dijaku prepove prisotnost pri uri pouka, če ta z neprimernim obnašanjem bistveno ovira njegovo izvajanje. Predvideno je tudi stopnjevanje sankcioniranja problematičnih dijakov. Gimnazija bo lahko dijaka izključila, ko mu bo izrečen peti ukor, srednja poklicna in strokovna šola pa, ko mu bo izrečen četrti ukor.

VAJENIŠTVO SE VRAČA

V novem šolskem letu se obeta tudi širitev izobraževalnih programov, ki bodo izvajani v vajeniški obliki. Če je bilo v preteklosti mogoče opravljati vajeništvo v manj kot desetih izobraževalnih programih, seznam programov za šolsko leto 2019/2020 obsega kar nekaj deset programov oziroma poklicev, podjetja pa so tudi že napovedala več kot 600 učnih mest za vajence.

VIŠJE PLAČE ZA UČITELJE

Za učitelje novo šolsko leto prinaša predvsem novo zvišanje plač. 1. januarja so bili učitelji enako kot ostali javni uslužbenci na podlagi dogovora vlade s sindikati javnega sektorja deležni povišanj plač za en plačni razred, za še en plačni razred pa se jih bodo plače v skladu z dogovorom dvignile jeseni. Učitelji, ki opravljajo delo razrednika, bodo pri tem pridobili še dodaten plačni razred.

Morebitne spremembe si lahko obetajo tudi mobilni učitelji, če bo šolski sindikat Sviz uspešen pri svojih zahtevah, ki jih je prejšnji teden predstavil ministrstvu. Med drugim zahteva višjo plačevanje prevoza med delom za mobilne učitelje, ureditev napredovanj v nazive in njihovo razbremenitev, sicer za jesen napoveduje glasovanje o stavki. Ministrstvo mora v skladu z dogovorom sindikatu na zahteve odgovoriti ta teden, česar pa do danes še ni naredilo.