Praznovanje božiča je tradicija, ki jo najdemo na vseh kontinentih sveta. Kljub temu pa ne poznajo vse države Božička, jaslic, polnočnic in daril pod praznično okrašenimi smrečicami. Naš božič je poln domačnosti, potice in družinskih trenutkov, kako pa izgleda drugje po svetu?

NAJDALJŠI BOŽIČ NA SVETU JE FILIPINSKI BOŽIČ

Razvpit je filipinski božič, ki velja za najdaljšega na svetu, saj Filipinci okraske in lučke izvlečejo na plan že septembra. Čemur sicer v Sloveniji vse bolj sledimo. V domu ne smejo manjkati jaslice in najbolj prepoznaven filipinski okrasek parol, velika zvezdasta laterna iz papirja in bambusa, ki spominja na betlehemsko zvezdo, ki jo obesijo v dnevni sobi ali pa pred vrata. Amerikanizacija je zajela tudi filipinski božič, kjer umetnega smrečja, jelenov, utripajočih luči in plešočih božičkov te dni kar mrgoli.

Filipinci z okraševanjem svojih dvorišč zaćnejo že septembra.

NA JAPONSKEM JE BOŽIČ PRAZNIK ZALJUBLJENCEV

Na Japonskem je božič čas za širjenje sreče, pa tudi pošiljanje voščilnic in obdarovanje, predvsem med zaljubljenci, podobno kot pri nas valentinovo. Zaljubljeni parčki se sprehajajo in si ogledujejo božične lučke, potem pa gredo na romantično večerjo v restavracijo (dobiti prosto mizo v restavraciji na božični večer na Japonskem je kar podvig).

Japonci za božič radi jedo ocvrtega piščanca in japonsko božično torto, ki je pravzaprav biskvit z jagodami in smetano, s figurico Božička za okras. Poleg zaljubljencev pridejo na svoj račun tudi otroci, saj se takrat odvijajo zabave zanje. Božičku rečejo Santa.san, vesel božič pa se reče “meri kurisumasu”.

KRAŠENJE BANANOVCEV V INDIJI

V Evropi krasimo smrečice in jelke, v Indiji pa kristjani okrasijo bananovce in mangova drevesa. Z majhnimi glinenimi svetilkami okrasijo strehe hiš ali pa jih postavijo na zidove. S cvetjem okrasijo tudi cerkve, kjer na vhod obesijo božično zvezdo, tla pa okrasijo s svečkami. V domovih postavijo jaslice iz gline, že kakšen teden dni pred praznikom pa se med seboj obiskujejo in pojejo božične pesmi. Otroci imajo radi poseben sadni božični kolač in ocvrto pecivo, ki je polnjeno s suhim sadjem in kokosom.

Okrašena mangova drevesa in bananovci v Indiji. Vir: Shutterstock.

BOŽIČNA LOTERIJA V ŠPANIJI

V Španiji se na božični večer družina zbere pri večerji. Po njej se posladkajo s sladico iz lešnikov, medu in mandljev. Običajno pred večerjo otroci hodijo od hiše do hiše in pojejo božične pesmi, imenovane villancicos. Večer pred praznikom Svetih treh kraljev pred vrata postavijo čevlje, v katere dobijo darila. Ampak samo pridni otroci, poredne namreč v čevlju čaka kos premoga. Zelo popularna pa je v državi tudi božična loterija, ki prinaša bogate dobitke.

METANJE HRANE V STROP ZA BLAGOSLOV NA SLOVAŠKEM

Božična večerja se mora po slovaški tradiciji začeti tako, da glava družine do stropa vrže žlico Lokse – tradicionalne slovaške jedi iz kruha, vode in makovega semena. Po izročilu bo namreč letina tako dobra, kolikor nenavadne zmesi se bo prilepilo na strop.

PIVO ZA BOŽIČKA NA IRSKEM

Božička na Irskem namesto mleka pričaka Guinness.

Božična tradicija Ircev je zelo priljubljena tudi v 21. stoletju. Po njej morajo namreč Irci za Božička pustiti malico iz mesne pite in najbolj priljubljenega irskega piva Guinnessa.

Irci naj bi po stari tradiciji na okna tudi postavili sveče, ki pomenijo dobrodošlico Mariji in Jožefu. Svečo prižge najmlajši v družini, upihne pa jo lahko le deklica z imenom Marija.

PETJE OB KRESNEM OGNJU V IRAKU

V Iraku se krščanska družina zbere in eden od otrok bere o Jezusovem rojstvu, drugi pa ga poslušajo s prižganimi svečami. Nato se zberejo zunaj in prižgejo kresni ogenj ter pojejo pesmi, dokler ne ugasne ogenj. Ko ugasne, vsak trikrat skoči čez pogorišče in si nekaj zaželi.

FESTIVAL ROJSTVA NA KITAJSKEM

Na Kitajskem je le malo kristjanov, ki praznujejo božič. Imenujejo ga Sheng Dan Jieh, kar pomeni Festival svetega rojstva, praznik pa obeležijo tako, da domove okrasijo s papirnatimi lanternami, rdečimi papirnatimi verigami, rožami in drevescem luči, ki vsi simbolizirajo veselje.

Božič na Kitajskem je zelo barvit.

RITUAL ZA SAMSKE ŽENSKE NA ČEŠKEM

Najbolj nenavaden ritual je prav gotovo tisti, ki naj bi ga 24. decembra po izročilu izvajale samske ženske na Češkem. Na dan pred božičem naj bi namreč šle iz hiše in se obrnile s hrbtom proti hišnim vratom. Zatem naj bi si sezule čevelj in ga vrgle čez ramo. Če je peta čevlja gledala proti vratom, je pomenilo, da bo v naslednjem letu dekle še vedno ostalo samsko. Če pa je peta gledala proti ulici, je bil to znak, da se bo v naslednjem letu omožila in da lahko začne s pripravami na poroko.